U ZNAK zahvalnosti što su se žrtvovali i nisu ostali kod kuće u toku vanrednog stanja, Grad će 183 zaposlena u predškolskim ustanovama, koji su radili u kovid-bolnicama, nagraditi sa po 30.000 dinara i zahvalnicima, najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. To je znak zahvalnosti što su se nesebično žrtvovali i što nisu ostali kod kuće, iako su mogli jer su uredno primali platu - kazao je Vesić.

Prema rečima Vesića, u toku vanrednog stanja više od 250 zaposlenih koji rade u sistemu predškolskog obrazovanja dobrovoljno se javilo da bude ispomoć u zdravstvenim ustanovama koje su se borile protiv virusa. Od njih 250 koji su pomagali, 183 je zaposleno u gradskoj upravi, kako kaže, a ostali su na druge načine angažovani.

- U svim našim vrtićima imamo medicinske sestre koje su tu zbog beba i spremačice koje vredno rade kako bi vrtići bili uredni, ali i vozače - rekao je Vesić. - Svi oni su se dobrovoljno javili i proveli više od dva meseca u kovid-bolnicama. Kada se završilo vanredno stanje dobili su po 15 dana odmora. Svi su testirani i niko od njih nije bio pozitivan na kovid 19, stoga su se i vratili u vrtiće da rade.

Vesić je naveo da su, kada je bilo zaraženih u okviru zdravstvenog sistema, sestre i spremačice iz vrtića dolazile na njihova mesta, i svojim radom pomagale da te bolnice ostanu u funkciji, kako bi se zaraženi izlečili.

- Spremačice su posebno imale ogroman posao, jer su bile u kliničko-bolničkim centrima - istakao je Vesić i dodao - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno takođe pomenuo zaposlene koje rade u zdravstvenom sistemu, a koji nisu medicinski radnici i koji nisu bili prepoznati do sada i istakao da bez njih sistem ne bi mogao da funkcioniše.