Iz Doma zdravlja na Paliluli prošle godine otišlo čak 40 lekara

B. Borisavljević

15. 01. 2020. u 11:41

Из Дома здравља на Палилули прошле године отишло чак 40 лекара

Foto: A. Stanković

Zbog manjka kadrova, traže pomoć od KBC Zvezdara. Biće bolje od jeseni, vraćaju se mladi stručnjaci sa školovanja - kaže direktor Stojanović

TOKOM prošle godine, zbog prelaska u privatnu praksu, promene radnog mesta, penzionisanja i odlaska u inostranstvo, iz Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli otišlo je 40 lekara. Ova zdravstvena ustanova je delimično nadomestila manjak kadra, konkurs je i dalje u toku, a dok se ne okonča i ne stignu mladi lekari sa specijalizacije, pomoći će i KBC Zvezdara.


Pročitajte još: Beograđani ocenili kvalitet zdravstvenih usluga, jedan Dom zdravlja našao se na dnu u sve tri kategorije


Prema rečima dr Aleksandra Stojanovića, direktora DZ "Dr Milutin Ivković", trećina lekara, od onih koji su napustili Dom zdravlja, otišla je u penziju. Tako je ova zdravstvena ustanova ostala bez dva oftalmologa, psihijatra, dvoje lekara interne medicine, tri pedijatra, dva radiologa... Ostali su lekari opšte medicine koji su, uglavnom, prešli u drugu državnu zdravstvenu ustanovu.

- Pre četiri godine poslali smo određeni broj mladih lekara na specijalizaciju iz oftalmologije i ginekologije, koji će se vratiti od septembra - kaže dr Stojanović. - Uz odobrenje vladine Komisije za prijem, na njihova mesta su primljeni lekari, dok oni ne završe specijalizaciju. Pošto su od 1. januara svi domovi zdravlja prešli u nadležnost Ministarstva zdravlja, uputio sam dopis direktoru KBC Zvezdara da nam odobri specijaliste otorinolaringologije i pedijatra.

Naš sagovornik ističe da su, po okončanju specijalizacije, lekari u obavezi da u matičnom domu zdravlja rade najmanje dvostruko duže nego što je trajalo usavršavanje, što je za većinu osam godina. On smatra i da je povećanje plata zdravstvenim radnicima znatno uticalo na smanjenje broja lekara koji odlaze u inostranstvo, a kod medicinskih sestara i stopiralo napuštanje Srbije.

Direktor navodi da se specijalisti za uho, grlo i nos najmanje javljaju na raspisane konkurse za prijem novih lekara, dok sa ostalim specijalistima nije bilo problema.


INVESTICIJA U BORČI


Palilulski dom zdravlja u svom sastavu ima 37 jedinica i službu sudske medicine za ceo Beograd, te brine o zdravlju više od 400.000 građana.
- U novembru će biti završen dom zdravlja u Borči - kaže dr Stojanović. - Žitelji naselja na levoj obali Dunava će dobiti specijalistu ORL, oftalmologa, radiologa i psihijatra, koji dosad tamo nisu postojali. U stalni radni odnos biće primljeno 60 zdravstvenih radnika i drugog osoblja, a građani će na jednom mestu moći da obave sve specijalističke preglede, bez potrebe da dolaze u grad.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Šećerna voda

15.01.2020. 12:23

Vazno da ima dovoljno direktorki koje su lepe i mlade a pacijenti mogu da se lece preko interneta.

DzSvetac

16.01.2020. 09:56

Дивно лепо , све ће млади , дивно за погледати ...А да вас питам ,а од кога ће та деца да стекну праксу и радне навике ...а не да ми на шалтеру гура књижицу са ноктима од пола метра и жваће жваку док мумла ! Само питам !!! Јер ћу и ја вероватно у Немачку !!!