NOVA RASVETA NA GROBLjU OSLOBODILACA: Rekonstrukcija memorijalnog kompleksa pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika

S. V.

17. 10. 2019. u 10:41

НОВА РАСВЕТА НА ГРОБЉУ ОСЛОБОДИЛАЦА: Реконструкција меморијалног комплекса под надзором Завода за заштиту споменика

Novo svetlo kod spomenika; Foto Fejsbuk Goran Vesić

Ovo je počast herojima koji su dali živote da naš grad bude slobodan, napisao je Vesić
NA Spomen-groblju oslobodilaca Beograda u Ruzveltovoj ulici, postavljena je nova rasveta. Inače, u toku su radovi na rekonstrukciji ovog memorijalnog kompleksa, koji je u veoma lošem stanju.


Kako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio na svom fejsbuk-profilu, novo osvetljenje nalazi se kod spomenika "Crvenoarmejac" i "Borac na večnoj straži", te oko centralnog platoa i pored staze.


PROČITAJTE JOŠ: Obnova Groblja oslobodilaca Beograda


- Postavljena je nova rasveta na Groblju oslobodilaca Beograda. To je počast herojima koji su dali živote da naš grad bude slobodan - napisao je Vesić.


Krajem leta počela je sanacija ovog monumentalnog dela. Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture obavili su detaljno tehničko i geodetsko snimanje i utvrdili da je ceo spomen-kompleks u veoma lošem stanju. Ulazni plato, popločan masivnim kamenim pločama bio je nagnut, denivelisan sa kraterastim oštećenjima. Održavanje se godinama svodilo na košenje trave i na sadnju cveća. Pod stručnim nadzorom konzervatora radi se i na restauraciji skulptura "Crvenoarmejac" i "Borac na večnoj straži", koje su bile oštećene i zapuštene. Kada radovi budu gotovi, zid od opeke prema Jevrejskom groblju više neće biti nagnut, a srediće se i spoljna žičana ograda.

OTVORENO 1954.


GROBLjE oslobodilaca Beograda otvoreno je povodom decenije oslobođenja grada, 20. oktobra 1954. godine. Na tom mestu sahranjeno je više od 2.000 boraca, od toga 721 crvenoarmejac. Ovo je prvi memorijalni kompleks urađen u Beogradu posle Drugog svetskog rata.


Foto Fejsbuk Goran VesićPratite nas i putem iOS i android aplikacije