Obnova Groblja oslobodilaca Beograda

S. V.

petak, 14. 06. 2019. u 15:41

Обнoва Гробљa ослободилаца Београда

Procena vrednosti izrade dokumentacije 1.200.000 dinara Foto N. Skenderija

Zavod za zašititu spomenika kulture raspisao javnu nabavku projekta rekonstrukcije počivališta boraca. Čitav kompleks u izuzetno lošem stanju, a krajnji rok za podnešenje ponude je 15. jul

SPOMEN-groblje oslobodilaca Beograda u Ruzveltovoj ulici, trebalo bi da bude obnovljeno u toku ove godine. Iako je još u januaru najavljeno da će ovaj kompleks biti rekonstruisan do Vidovdana, Zavod za zaštitu spomenika kulture tek u četvrtak je raspisao javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za potrebe sanacije večnog počivališta boraca za slobodu prestonice.

Tokom prolećnih meseci, stručnjaci iz Zavoda izveli su detaljno tehničko i geodetsko snimanje i utvrdili da je ceo kompleks u veoma lošem stanju.

- Ulazni plato, popločan masivnim kamenim pločama, u velikoj meri je nagnut, denivelisan, sa kraterastim oštećenjima kamenih ploča - navodi se u izveštaju stručnjaka iz Zavoda. - Masivni stepenici su utonuli i imaju površinska oštećenja.

Pročitajte još - ĐORĐEVIĆ NAJAVIO: Groblje Oslobodilaca Beograda biće obnovljeno do Vidovdana

Skulpture "Crvenoarmejac" i "Borac na večnoj straži" su, takođe, oštećene i zapuštene. I na prvi pogled zaključi se da je Spomen-groblje godinama "održavano" samo sadnjom cveća i košenjem trave. Takođe, kapija je stalno otvorena.

- Zid od opeke prema Jevrejskom groblju je delimično nagnut, a spoljna žičana ograda, u kombinaciji sa unutrašnjom živom ogradom, u trasi duž Preradovićeve ulice je na više mesta oštećena.

Procenjena vrednost za izradu dokumentacije je 1.200.000. dinara, a ponuđači imaju rok da dostave ponude do 15. jula.


SAHRANjENO 2.000 BORACA

GROBLjE oslobodilaca Beograda otvoreno je povodom decenije oslobođenja grada, 20. oktobra 1954. godine. Na tom mestu sahranjeno je više od 2.000 boraca, od toga 721 crvenoarmejac. Ovo je prvi memorijalni kompleks urađen u Beogradu posle Drugog svetskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije