Opasna trka tramvaja sa trotinetom

S. B. M.

ponedeljak, 16. 09. 2019. u 12:28

Опасна трка трамваја са тротинетом

Foto: Fejsbuk

Nimalo sigurna vožnja električnim dvotočkašima duž tramvajske baštice. Ugrožavaju bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju
NAJVEĆI problem tramvajdžija u Beogradu odnedavno su električni trotineti! I dok su se do sada "borili" sa bahatim vozačima koji ne propuštaju šinska vozila i pešacima koji idu kao muve bez glave, sada moraju da paze i na sugrađane koji voze ove električne naprave kuda i kako hoće.

Na snimku koji se pojavio na društvenoj mreži "Fejsbuk", vidi se kako devojka vozi trotinet duž Bulevara kralja Aleksandra, i to tramvajskom bašticom. Ona vozi između tramvajskih šina, obilazi tramvaj koji stoji zbog crvenog svetla na semaforu i nastavlja punom brzinom.

Šofer GSP napisao je u komentaru "jurimo... ali je brža, vozi na crveno, a ja neću".

PROČITAJTE JOŠ - Kreće kažnjavanje vlasnika električnih trotineta

Pošto propisa o vožnji trotineta nema, sugrađani to koriste da stignu na željenu destinaciju. Ipak, ne razmišljaju da svojom vožnjom ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju. Da li bi trebalo da voze trotoarom, pa da malo-malo prepadaju pešake, ili kolovozom, pa da vozači moraju da paze i na njih, ne samo na motoriste, nije jasno. Sigurno je pak da vožnja prostorom među tramvajskim šinama sigurno nije pravi izbor.

Dok se vožnja trotineta ne reguliše zakonom, slične situacije će se zasigurno ponavljati. Ujedno, ova dama je dala i drugim vozačima ovih spravica ideju kuda da voze, pa će tramvajdžije dodatno morati da paze.


NOĆNA MORA

- DOK smo pre najviše strahovali od pešaka, koji su ulicu prelazili gde stignu, na stajalištima stajali tik uz šine ili uopšte nisu obražali pažnju na nas, sada se plašim vozača trotineta - kaže jedan tramvajdžija GSP. - Ne shvataju da je tramvaj težak nekoliko stotina tona i da ne mogu da zakočim tako brzo. Jure preko šina, uleću u raskrsnice ili voze tik uz ivičnjak. Zaista su postali prava noćna mora za sve nas.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Деки

16.09.2019. 12:59

Надам се да ће ова најновија мода убрзо бити превазиђена, јер је изузетно опасна по људске животе. Делује као најзабавнија игра, али Ортопедска клиника Бањица то демантује, јер долазе људи са најстрашнијим преломима. Може да буде веома корисно превозно средство, али не у свакој прилици и не у свим срединама. А најјачи је трамвајџија који каже да трамвај има неколико стотина тона :) Да је то случај, већ бисмо имали метро у Београду. Мислим да има око 20 тона.

Dejan

16.09.2019. 16:45

Zašto tolika mržnja prema vozačima trotineta, ide istom brzinom kao i bicikla.Treba da važe pravila kao i za bicikl.Mnogo glupih komentara sam čuo protiv trotineta, pustite ljude da uživaju vozeci na struju.

Lj. Milošević

17.09.2019. 08:00

Зависно од годишта и године производње. У сваком случају један вагон је отприлике 14.000 кг тежак. (или више)

Virak

18.09.2019. 19:02

Vratite nam minibus E 4 na bulevar pa cemo svi brzo i sigurno stici na svoja odredista.Samo su nama ukinuli jedini brzi i komforni prevoz koji je idealno povezivao celi bulevar - sa najuzim centrom - nbgd -i bežanijom !!!