Elektrode mute i najčistiju vodu

B. BORISAVLjEVIĆ

16. 09. 2019. u 15:41

Електроде муте и најчистију воду

Fabrika vode "Beogradskog vodovoda" u Makišu P. Milošević

Veliki broj aparata za prečišćavanje vode obmana građana. Portabl uređajima rade analizu pred potrošačima
FILTERI, slavine, bokali, magnetni aktivatori za prečišćavanje vode... proizvodi su kojima nas svakodnevno bombarduju razni promoteri telefonskim pozovima i kućnim prezentacijama. Zajednička poruka im je da je česmovača štetna i da je ne treba piti dok ne prođe kroz njihove "čistače". Međutim, stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje ističu da je veći deo reklamne priče prezentera obmana potrošača.

Prema rečima primarijusa dr Marine Mandić Miladinović, specijaliste higijene GZzJZ, prezenteri i prodavci polaze od priče da su sve vode iz vodovoda, ali i flaširane manje-više zagađene pesticidima, teškim metalima, fenolima, deterdžentima i bakterijama. Tu priču dokazuju, vrlo efektnim testom, aparatom od dve elektrode, kroz koje se propušta struja i radi elektroliza vode.

PROČITAJTE JOŠ - Vesić: Voda u Borči i Kotežu ispravna, preventivno da se ne koristi

- Elektrode su od gvožđa i aluminijuma, i u tome je glavni trik, jer se po pravilu koriste one od plemenitog metala, na primer platine - objašnjava dr Mandić Miladinović. - Puštanjem struje sa takvih elektroda, u svakoj vodi će doći brže ili sporije do stvaranja crno-smeđeg taloga. Brzina stvaranja i izgled taloga će zavisiti od količine rastvorenih materija u vodi. Talog će se stvoriti i u devičanski čistoj vodi. Neće ga biti samo u destilovanoj ili demineralizovanoj vodi.

ŠTETNA PO ZDRAVLjE - Prezenteri ne kažu ili možda ne znaju da je voda koju oni nude u stvari zdravstveno štetna, baš zato što u njoj nema rastvorenih poželjnih esencijalnih elemenata za čoveka - kaže dr Mandić Miladinović. - Ovaj problem znaju proizvođači takvih aparata pa su zato i predvideli kao dodatak, remineralizator u kome se takvoj vodi ponovo vraćaju neki elementi koji su prethodno uklonjeni.

Naša sagovornica ističe da se u poslednje vreme potrošačima nudi analiza vode na licu mesta. Za to se koristi portabl uređaj sa elektrodom za određivanje parametra TDS (ukupne rastvorene mineralne materije), koji ne može pokazati vrstu i količinu opasnih materija, niti bakterija.

- Potrošači treba da znaju da vode za piće sa vrednosti TDS od 100 do 600 nisu neispravne, već su poželjne za neograničeni unos, dok su one sa parametrima ispod 30 demineralizovane, i nisu dobro za svakodnevno konzumiranje - ističe dr Mandić Miladinović. - Ovakvim testovima se ne može dokazati prisustvo zagađenja u vodi, već je to znak postojanja odgovarajuće količine mineralnog supstrata (natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, hlorida, sulfata, bikarbonata). Kod voda koje su demineralizovane ili "filtrirane", neće se dobiti nikakav talog, a vrednosti TDS će biti veoma niske.

PROČITAJTE JOŠ - STANARE ŠOKIRAO RAČUN ZA VODU: Zbog kvara na ventilu moraju da plate po 11.000

Doktorka naglašava da je za vodu iz gradskog vodovoda, koja je pod neprekidnom kontrolom, apsolutno nepotrebno korišćenje aparata za preradu vode. Njihova upotreba je opravdana ako je voda ocenjena kao zdravstveno neispravna, ili se snabdevanje vrši iz privatnih bunara. Pre izbora aparata neophodno je posavetovati se sa stručnjakom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dara

23.11.2019. 11:08

Već dugi niz godina koristim nobel aparat za prečiščavane vode i jako sam zadovoljna, možda drugi proizvođači se bore za svoje mesto ne bi li s oproštenjem utrapili svoj aparat koji nemaju ni servis za održavanje aparata za vodu. Ne samo da sam zadovoljna aparatom, takođe sam zadovoljna i servisom koji je tačan, efikasno i jako profesiionalni