Marija Arsić Tihić, koja sa porodicom živi u stambenoj zgradi u Ulici kralja Milutina 1 u Paraćinu, doživela je šok kada je pročitala iznos na poslednjem računu JP "Vodovod". Iznosio je 11.593 dinara, za obračunski period, kako je navedeno, za maj i jun.

Pročitajte još: NAPLATA PIJAĆE VODE: Računi kucaju na vrata


- Prethodno dugovanje nisam imala, plaćam redovno. Imam petočlanu porodicu, supruga i troje dece. Niko od nas ne radi pa primam socijalnu pomoć, zbog čega imam i popust, odnosno opštinsku subvenciju za vodu od 95 odsto - tvrdi Marija, ogorčena ogromnim računom koji nije stigao i celoj zgradi.

Pročitajte još: Meštani Plandišta bez vode usred letnje vreline

Njena komšinica Suzana Janković, za četiri člana i uz popust od 40 odsto, dobila je račun takođe preko 11.000 dinara, a slično je i sa ostalim stanarima. Svi su odmah alarmirali profesionalnu upravnicu zgrade Lidiju Cvetković, otišli u JP "Vodovod". Na teren je potom izašla njihova ekipa i, prema Marijinim rečima, rekli su da je pukao ventil i da nije do njih.

PRIGOVOR Lidija Cvetković, profesionalna upravnica zgrade, kaže da vodomer nije očitan kad je trebalo jer je neko vozilo bilo parkirano preko šahta i da je pozvala majstora da zameni ventil čim su je iz "Vodovoda" obavestili da curi. - Stanari ne pristaju da plate račune ni na rate, pa sam ja podnela prigovor "Vodovodu" i videću kakav će biti odgovor. Cvetkovićeva dodaje da su stanari i u drugom ulazu iste zgrade dobili previsoke račune iako nemaju nikakav kvar na instalaciji.

- Zašto, kad su očitavali stanje vodomera, nisu obavestili upravnicu da ventil curi, da odmah to saniramo, a ne da se čeka da nam stignu katastrofalni računi - revoltirana je Marija.

Direktor "Vodovoda" Nebojša Simić potvrđuje da je problem nastao zbog kvara na instalaciji i da je neophodno da zgrada kvar otkloni.

- JP "Vodovod" je zadužen za održavanje instalacije do vodomera, a stambena zajednica iza vodomera. Kad donesu dokumentaciju da su imali kvar, možemo da im otpišemo deo računa koji se odnosi na kanalizaciju, ali vodu moraju da plate jer smo je isporučili. Svaka zgrada dužna je da održava sopstvene instalacije, a onda se ovakve stvari neće dešavati - napomenuo je Simić i dodao da će im, kao pomoć, biti odobreno plaćanje na rate.

A da je baš dobro curilo, vidi se iz računa po kom je svaki stanar potrošio u obračunskom periodu 27,3 kubika vode. Uobičajenom potrošnjom se smatra do četiri kubika mesečno. Kubik vode u Paraćinu košta 54,7 dinara, a kanalizacija se plaća 35,85 dinara.