Obnova Savskog trga: Novi bulevar kao obilaznica

S. B. MILOŠEVIĆ

utorak, 20. 08. 2019. u 10:42

Обнова Савског трга: Нови булевар као обилазница

Deo Savske ulice koji će biti spojen sa Bulevarom Vudroa Vilsona / Foto P. Milošević

Zbog obnove Savskog trga, putari punom parom završavaju Bulevar Vudroa Vilsona kod "Beograda na vodi". Od Palate pravde do Savskog mosta saobraćaj će se odvijati u četiri trake

IAKO je najavljeno da će radovi na Savskom trgu početi još prošle sedmice, čelnici grada tvrde da će to ipak biti ove. U međuvremenu, deo oko Spomen-obeležja žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. godine je ograđen.

Naime, među prvim radovima na platou biće izmeštanje crpne stanice koja se nalazi kod Spomen-obeležja. Zato je ovaj deo ovde i ograđen. Preduslov za rekonstrukciju trga jeste i završetak Bulevara Vudroa Vilsona, na koji bi trebalo da bude preusmeren saobraćaj iz Savske.


PROČITAJTE JOŠ: Ruše sve objekte na ulazu u budući tunel

- Trenutno se radi Bulevar Vudroa Vilsona, koji ima četiri trake i ide paralelno sa Savskom ulicom. Dosada je završeno dve trećine ove ulice, a u narednih nekoliko dana biće gotova veza koji će poslužiti građanima da se automobilima prevezu iz Savske ulice prema ovom bulevaru - rekao je nedavno zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

To će omogućiti Beograđanima da zaobiću radove na Savskom trgu, odnosno da se od Palate pravde uključe na Bulevar i izađu kod Starog savskog mosta. Radnici "Beograda na vodi" zato vredno rade ovih dana na završetku te veze.

Kako je rečeno, kad počnu radovi, saobraćaj neće biti potpuno zaustavljen, jer će se prvo raditi kružni tokovi. Tek po puštanju saobraćaja, zatvoriće se centralni deo koji će biti pešačka zona. Radovi bi trebalo da budu gotovi do Sretenja, sledeće godine.


Zaštićeno spomen-obeležje na Savskom trgu


Da podsetimo, Bulevar Vudroa Vilsona spojiće Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Mišića, odnosno, protezaće se od tramvajskog mosta do Beogradskog sajma. Širok je oko 40 metara i dug više od dva kilometra. Na jednoj strani bulevara nalazi se biciklistička staza. Trotoari oko njega biće popločani granitnim pločama sa zelenim površinama i klupama za odmor.


PROČITAJTE JOŠ: Gradonačelnik Beograda o značaju novog auto-puta za prestonicu


ZAHVALNOST

OVAJ bulevar će na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića nositi ime bivšeg američkog predsednika Vudroa Vilsona. On je u vreme Velikog rata učinio mnogo za Srbiju, a Vidovdan je 1914. godine proglasio Srpskim danom u Americi. Tog dana se srpska zastava vijorila nad Belom kućom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Пролазник и сведок

20.08.2019. 10:57

Да. До сада је завршено 2/3 булевара Вудроу Вилсона, од чега је 15% асфалтирано са урађеним троторарима.