Definisane trase dve linije metroa

S. B. MILOŠEVIĆ

08. 06. 2019. u 18:10

Održana sednica grupe za realizaciju izgradnje beogradske podzemne železnice. Prva će spojiti Železnik i Mirijevo, a druga Zemun i Mirijevo

Дефинисане трасе две линије метроа

KONSTITUTIVNA sednica radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog metroa održana je juče, a ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je kazala da bi to telo trebalo da prati izgradnju metroa, kao i da odredi dinamiku realizacije. Linija 1, duga 21 kilometar spajaće Železnik i Mirijevo, a linija 2 Železničku stanicu Zemun i Mirijevo i biće duga 19,2 kilometra.

Na sednici, kojoj su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, i v. d. direktora JP "Beogradski metro i voz" Stanko Kantar, dogovoreno je da se naredne nedelje predstavi studija opravdanosti sa generalnim projektom koju je izradila francuska kompanija "Ežis". Upravo je time i određena konačna trasa prve dve linije metroa.

- Finalni izveštaj na srpskom jeziku trebalo bi da bude dostavljen gradskoj Komisiji za sprovođenje te faze projekta početkom iduće nedelje - kaže za "Novosti" Stanko Kantar. - Tada će i zvanično biti usvojena trasa linije 1 od Železnika do Mirijeva, koja ima 23 stanice, i linije 2 koja spaja Železničku stanicu Zemun i Mirijevo, na čijoj trasi će biti 20 stajališta. Ove dve linije ukrstiće se na Savskom trgu, a u prvoj fazi radova gradiće se deo od Železnika do Karaburme, odnosno prvih 17 kilometara.

Prema Kantarevim rečima, ukupna vrednost radova, prema sadašnjim procenama, trebalo bi da bude 4,4 milijarde evra, od čega će prva faza koštati 1,86 milijardi evra.

Stanice na liniji 1 su: Železnik, Ranžirna, Makiš, Žarkovo i Bele vode, Trgovačka, Požeška, pijaca Banovo brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela, Palata pravde, Savski trg, Trg republike, Francuska, Luka Beograd, Dunav stanica, Pančevački most, Železnička stanica Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Gimnazija i Mirijevo.

GRADE GA KINEZI VLADA Srbije je u aprilu potpisala sa kineskom kompanijom Power China Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro" u okviru Drugog samita "Pojas i put", koji je održan u aprilu ove godine u Kini. Zadatak je da se pripreme prihvatljiva tehnička, komercijalna i finansijska rešenja za realizaciju tog projekta.

Stajališta na Liniji 2, koja su predviđena projektom su: Mirijevo, Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Sava centar, "Arena", "Merkator", Opština Novi Beograd, Aleksandra Dubčeka, Senjski trg, Stadion FK Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Železnička stanica Zemun.

Generalni projekat uglavnom predviđa podzemnu trasu, sem u Makiškom polju, gde bi trasa linije 1 bila na nasipu prosečne visine dva metra. Linije metroa će se ukrštati i imaće denivelisane podzemne stanice na Savskom trgu. Tu će putnici moći da sa jedne presednu na drugu liniju. U Mirijevu su planirane paralelne stanice za obe linije, a u planu je tunel ispod Save za liniju 2. Deo metroa na Novom Beogradu moguće je graditi i na vijaduktu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije