Vuk još čeka bolje rešenje

S. B. M.

13. 03. 2018. u 23:46

Obnovljeni rokovi za početak rekonstrukcije Platoa na uglu Ruzveltove i Bulevara kralja Aleksandra. Kompanija iz Novog Sada nije dobila saglasnost na projektno-tehničku dokumentaciju

Вук још чека боље решење

Plato bi trebalo da dobije i dodatne vodoskoke Foto instantstreetview.com

ROK za izradu tehničke dokumentacije za uređenje Platoa kod Vukovog spomenika ponovo je produžen. Projektanti "Andzor inženjering" iz Novog Sada u saradnji sa "Godea kompani" i "Studiom MS" iz Sombora, po četvrti put tražili su produženje ugovora kako bi ovaj posao odradili.

Komplikovan projekat revitalizacije i rekonstrukcije leve i desne strane Ruzveltove ulice kod Vukovog spomenika, trebalo je da bude gotov još avgusta prošle godine. Zbog obimnosti posla, ovaj rok je nekoliko puta produžavan.

- U postupku javne nabavke za Tehničku dokumentaciju za uređenje platoa kod Vukovog spomenika doneta je Odluka o izmeni ugovora, kojom je rok za izvršenje usluge produžen do 22. aprila 2018. godine - kažu iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju.

U konkursnoj dokumentaciji navodi se da je potreba za produžetkom roka opravdana pošto dobavljači, odnosno projektanti nisu dobili saglasnost na dostavljenu projektno-tehničku dokumentaciju. Na pitanje zašto ona nije dobijena, "Novosti" su ostale bez odgovora.

Iz "Andzor inženjering" iz Novog Sada, koji je bio zadužen za ovaj projekat odgovaraju da je idejno rešenje koje su njihovi stručnjaci i inženjeri napravili dobilo pisanu sagasnonost nadležnih organizacija, kao i saglasnost glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića.

- Problem oko konačnog završetka ugovora nastao je pošto je naručilac tog posla -Direkcija, od potpisivanja ugovora prošla kroz nekoliko faza strukturnih i formalno pravnih promena. To je dovelo do "vakuma" u nadležnosti i samom funkcionisanju u odnosu ostale gradske institucija i javna preduzeća. Posledica toga je da se obaveze, koje naručilac ima po tom ugovoru, nisu mogle sprovesti. Činjenica je da posao jeste završen, ali formalnosti i birokratija koče proceduralno okončanje ugovora.


Foto Google map


Direkcija je konkurs za izradu tehničke dokumentacije za uređenje platoa kod Vukovog spomenika raspisala još 31. oktobra 2016, a ugovor sa ponuđačima potpisan je pre godinu dana, odnosno 13. marta 2017. godine.

Kako je i tada pisalo u dokumentaciji, ideja je da se obnovljeni plato objedini sa parkom, uklanjanjem svih prostornih prepreka poput žardinjera i ogradica... Postojeći drvored trebalo bi da se sačuva i da se zelenilo obnovi i osavremeni. U planu je da trg bude popločan granitnim pločama prema uputstvu Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ivičnjaci, graničnici, stubići, slivnici, šahtovi, klupe, kante za smeće... sve će biti urađeno u skladu sa katalogom urbanog mobilijara za ovu zonu.

Plato kod Vukovog spomenika, prema planu, trebalo bi da bude opremljen i dekorativnim osvetljenjem. Zamisao je i da se natkriju ulazi u podzemne prolaze novoprojektovanim nadstrešnicama od stakla i čelika.Projektanti bi trebalo i da razmotre mogućnost remodulacije postojeće fontane, kao i uvođenje novih vodoskoka.


LIFT KOD MAŠINSKOG FAKULTETA

NOVINA će biti i izgradnja lifta u podzemnim prolazima koji bi omogućio nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom, starih i dece.

"Električna kutija" trebalo bi da se nađe neposredno uz izlaz iz podzemnog prolaza na raskrsnici Ruzveltove ulice i Kraljice Marije, na strani koja vodi ka Mašinskom fakultetu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MatijaBG

14.03.2018. 08:17

Daj sredite više ono ruglo svog rugla ovog Sveta, koje se zove Zeleni Venac....ono je sramota da onakvo nešto postoji svega par desetina metara ispod Mihailove,,,,dakle,postoji nešto što je urgentno,a ovo,svakako DA,ali....

Mochwara

14.03.2018. 09:41

Eto prilike da Beograd dobije još jednu pevajuću fontanu (preporučujem guslanje po ceo dan) i jedno raskošno (kao novogodišnje ) osvetljenje. To će sigurno doprineti: 1. razvoju turizma i turističkoj ponudi Bgd + bugarski turisti 2. malo istanjenoj gradskoj (partijskoj) kasi posle izbora. (I, molim vas, poseljačite malo)