"CEO SVET ĆE NAVIJATI PROTIV NAS": Savo Milošević i "zmajevi" na dva koraka od plasmana na EURO, a prvi stepenik je teži od drugog

O. M.

21. 03. 2024. u 10:04 >> 10:08

FUDBALSKA reprezentacija Bosne i Hercegovine je na dva koraka do plasmana na Evropsko prvenstvo, a prva prepreka na putu Sava Miloševića i njegovih pulena je selekcija Ukrajine. Meč se igra od 20 časova i 45 minuta na stadionu "Bilino polje" u Zenici.

ЦЕО СВЕТ ЋЕ НАВИЈАТИ ПРОТИВ НАС: Саво Милошевић и змајеви на два корака од пласмана на ЕУРО, а први степеник је тежи од другог

FOTO: ELVIS BARUKCIC / Profimedia

Pobednik ovog duela igraće za plasman u Nemačku protiv boljeg iz dvoboja Islanda i Izraela.

"Zmajevi" nikada do sada nisu igrali na najvećoj smotri evropskog fudbala, ali jesu pre deset godina bili učesnici one najveće, Mundijala. Miralem Pjanić bio je deo reprezentacije na Svetskom prvenstvu 2014. i sada kao 33-godišnjak sanja o uspehu u "meču koji će promeniti život".

Tada je u Brazil "zmajeve" odveo najbolji igrač Bosne i Hercegovine svih vremena Safet Sušić. Popularni Pape poželeo je sreću Miloševiću i momcima pred duel sa Ukrajinom, ali je izrazio zabrinutost zbog činjenice da će "ceo svet navijati za Ukrajinu".

- Ako pobedimo Ukrajinu idemo na Euro, jer Island ili Izrael ne mogu da se porede po kvalitetu sa ovom reprezentacijom. Zbog situacije u Ukrajini možda će svi želeti da prođe Ukrajina, ali mi imamo prednost domaćeg terena, a svi znamo kakva atmosfera se pravi u Zenici - poručio je Pape, čiju selekciju je na putu do Eura 2016 zaustavio Portugal sa Ronaldom u najboljoj snazi.

Zmajevi su prošlu godinu završili sa tri poraza, a najteži je bio opet protiv Portugala koji je na "Bilinom polju" pobedio sa 5:0. Nije mnogo bolje prošla selekcija Sava Miloševića ni protiv Luksemburga kada je bilo 4:1 za jednu od senzacija kvalifikacija, a na kraju je sve završeno porazom od Slovačke, posle preokreta bilo je 2:1.

Bosna i Hercegovina tako nije uspela da obezbedi automatsko mesto u kvalifikacijama nakon što je pobedila u tri i izgubila sedam od svojih 10 mečeva grupe J. Završili su na razočaravajućem petom mestu, sa 13 bodova zaostatka za prva dva. Ipak, drugu šansu da se plasira na svoje prvo Evropsko prvenstvo izborili su još ranije, osvajanjem svoje grupe Lige nacija.

Međusobni susreti nisu na strani Bosne i Hercegovine, koja je izgubila prethodni zvanični duel na "Bilinom polju", u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Revanš u Ljvovu završen je bez pobednika 1:1.

Defanzivac Bazela Adrijan Leon Barišić povukao se iz reprezentacije Bosne i Hercegovine zbog povrede, a zamenio ga je igrač Rakova Adnan Kovačević. Renato Gojković je suspendovan nakon isključenja u poslednjem meču kvalifikacija u grupnoj fazi, protiv Slovačke, a za njegovo mesto konkuriše Anel Ahmedhodžić iz Šefild junajteda.

Saigrač kapitena Srbije Dušana Tadića iz Fenerbahčea i najbolji igrač Bosne i Hercegovine Edin Džeko, koji je prošle nedelje proslavio 38. rođendan, najiskusniji je igrač sa 133 nastupa i rekorder sa 65 postignutih golova, a očekuje se da će predvoditi tim kao kapiten.

Ukrajina je za dlaku propustila automatske kvalifikacije za Evro 2024, završivši na trećem mestu u Grupi C iza Italije samo na gol-razliku, nakon što su na svom poslednjem meču remizirali bez golova sa "azurima". Ipak, zahvaljujući drugom mestu u svojoj grupi Lige nacija krajem prošle godine, Ukrajina je obezbedila plasman u plej-of za Evro 2024, a ekipa Serhija Rebrova sada želi da se kvalifikuje za četvrto uzastopno Evropsko prvenstvo.

Pod vođstvom Rebrova, Ukrajina je izgubila samo jedan od osam mečeva, ostvarivši četiri pobede i tri remija protiv jakih protivnika poput Italije, Nemačke i Engleske.

Iako sve utakmcie igraju u gostima zbog rusko-ukrajinskog sukoba, Ukrajinci su se dobro prilagodili i ostvarili četiri pobede i remi u poslednjih osam gostovanja. Međutim, njihove navijače može da brine neubedljiv skor u baražima za velike turnire, zbog kojeg su propustili šest od sedam baraža za evropska i svetska prvenstva.

Iskusni vezista Taras Stepanenko je van terena zbog povrede i to je jedini problem za Rebrova, ako se ne računaju slatke muke u izboru između četvorice sjajnih golmana. Legendarni čuvar mreže Andrej Pjatov se oprostio pre tačno godinu dana, a minutažu ispred mreže "zbirne" od tada dele Lunjin iz Real Madrida, Trubin iz Benfike, Bušćan iz kijevskog Dinama i Riznik iz Šahtjora.

Bosna već 12 utakmica nije odigrala nerešeno na svom terenu, ali ova utakmcia nekako najviše miriše na takav ishod. Ukrajinci su nešto kvalitetniji tim, ali "vruć" teren na "Bilinom polju" i bosanski fanatikosi koji znaju da naprave atmosferu u Zenici to bi mogli da anuliraju.

NAŠ TIP: X (kvota 3,35)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave