ZA RONALDA NEMA STAJANJA SA PORTUGALOM: Cilj je titula, Švajcarska samo jedna od prepreka na tom putu

M.T.

06. 12. 2022. u 19:37 >> 19:37

PORTUGALCI su poraženi u poslednjem meču u grupi.

ЗА РОНАЛДА НЕМА СТАЈАЊА СА ПОРТУГАЛОМ: Циљ је титула, Швајцарска само једна од препрека на том путу

FOTO: AP/Tanjug

Meč između Portugala i Švajcarske jedan je od samo dva u osmini finala u kojima se sastaju evropske selekcije, a ove dve reprezentacije će večeras od 20 časova na stadionu ''Lusail'' igrati za plasman u četvrtfinale na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Portugal je pre poslednjeg kola grupne faze imao obezbeđen plasman u osminu finala, ali mu je makar bod protiv Južne Koreje garantovao i prvo mesto u grupi. Međutim, Korejci su u meču koji je njima značio plasman u nokaut fazu uspeli da ostvare pobedu, a Portugal je ipak završio prvi na tabeli zahvaljujući pobedi Urugvaja protiv Gane.

Ekipa selektora Fernanda Santosa pokušaće će večeras protiv Šavajcarske da obezbedi prvi plasman u četvrtfinale još od Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. Najveći uspeh je Portugal ostvario 1966. kada je ''selekao'' bio treći na Mundijalu u Engleskoj, ali kada se uzme u obzir uspeh u mlađim kategorijama, Portugal nema baš čime da se pohvali u seniorskoj konkurenciji gde nikad nije ušao u finale.

Švajcarska je u poslednjem kolu u grupi rešavala plasman u osminu finala i uspela je da u meču gde je pokazano čak 11 žutih karton savlada Srbiju sa 3:2 i tako osvoji drugo mesto u grupi iza Brazila. U prethodnih sedam pokušaja, Švajcarci nisu uspeli da se plasiraju u četvrtfinale, a ovo će im biti prilika da prvi put u svojoj istoriji pobede na tri utakmice na Mundijalu. Poslednji plasman u četvrtfinale ostvarili su 1954. kada su bili domaćini Mundijala.

Za selektora Portugala Fernanda Santosa isti su problemi po pitanju odsutnih igrača pošto je već ranije učešće na Svetskom prvenstvu zbog povrede završio Nunjo Mendes, dok je do daljeg van tima i Danilo Pereira zbog slomljenog rebra. Pod znakom pitanja je igranje Otavija. Van toga, Santos će se verovatno odlučiti za svoju standardnu postavu, iako je protiv Južne Koreje u poslednjem meču grupe iskoristio priliku što je Portugal već imao obezbeđen plasman u osminu finala pa je napravio šest izmena u toj utakmici.

Švajcarci gotovo sigurno neće imati nikakvih promena u sastavu u odnosu na meč protiv Srbije, a selektor Murat Jakin se sigurno nada da bi mogao da ima u timu startnog golmana Jana Zomera koji je meč protiv 'orlova'' preskočio zbog bolesti.

Portugal i Švajcarska su se relativno često sastajali u prošlosti, a Liga nacija je samo dodala učestalost njihovih mečeva. U poslednjih deset međusobnih susreta Portugal je znatno uspešniji sa šest ostvarenih trijumfa, dok su Švajcarci tri puta slavili, a jedan meč je završen nerešenim rezultatom.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,90)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina