NE BROJI MANDATE VEĆ SAMO REZULTATE: Antić po četvrti put izabran za rektora Univerziteta u Nišu

D. ALIHODžIĆ

17. 05. 2021. u 09:40

NOVI, trogodišnji mandat starom novom rektoru Univerziteta u Nišu prof. dr Draganu Antiću, koji je na ovoj funkciji od 2012, trajaće do oktobra 2024, a on poručuje da "mandate rektora ne treba brojati, već sumirati rezultate". Istovremeno, najavljuje i osnivanje instituta za napredne tehnologije.

НЕ БРОЈИ МАНДАТЕ  ВЕЋ САМО РЕЗУЛТАТЕ: Антић по четврти пут изабран за ректора Универзитета у Нишу

Foto J. Ćosin

Prof. dr Antić je, podsetimo, redovni profesor na Elektronskom fakultetu u Nišu, a mogućnost da po četvrti put bude izabran za rektora mu je omogućio novi Zakon o visokom obrazovanju, koji mu je "obrisao" prethodne mandate. Inače, izbori su trajali tri meseca i nije imao protivkandidate.

- Neophodno je kritički vrednovati ostvarenja, postavljati realne ciljeve, te energiju, znanje i entuzijazam ulagati u dalji razvoj Univerziteta, odnosno njegovu integraciju u evropske i svetske tokove visokog obrazovanja i nauke - naglašava prof. dr Antić i dodaje da svih 14 fakulteta aktivno učestvuje u radu organa i tela Univerziteta, po svim pitanjima.

NEPROMENjENI I SARADNICI

REKTOR nije menjao saradnike, pa su prorektori ostali prof. dr Evica Petrović (zadužena za oblast finansijskog poslovanja), prof. dr Vlastimir Nikolić (nastava), prof. dr Jovan Stepanović (nauka i izdavačka delatnost), prof. dr Vesna Lopičić (međunarodna saradnja) i prof. dr Dragan Denić (obezbeđenje, kontrola i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja).

Uz napomenu da su među 20.000 rangiranih ustanova širom planete zauzeli 1580. mesto, kaže da nastavnici i saradnici Univerziteta u Nišu ostvaruju izuzetne rezultate u oblasti naučnoistraživačkog rada koji je u funkciji kvaliteta nastave, ali i razvoja nauke, te njenog povezivanja sa privredom.

Prof. dr Dragan Antić, Foto Univerzitet u Nišu

- Univerzitet i Grad ostvaruju čvrstu saradnju na ostvarivanju ciljeva koje je država prepoznala kao strateške, a najbolja potvrda za to su otvaranje Startap centra na Elektronskom fakultetu i izgradnja Naučnotehnološkog parka u kompleksu ovdašnjih tehničkih fakulteta.

Migracije u Beograd i Novi Sad

- REALAN problem predstavlja demografska politika, odnosno migracije stanovništva ka većim centrima. Tokom poslednjih godina, smanjen je broj studenata koji se upisuju na fakultete u Vranju, Leskovcu, pa i Nišu, već se budući akademci odlučuju za studije u Beogradu ili Novom Sadu, što je pitanje kojim se svi moramo ozbiljno pozabaviti - naglašava prof. dr Antić.

Sada smo usvojili elaborat i pokrenuli inicijativu da se osnuje institut za napredne tehnologije koji bi trebalo da mlade naučnike izuzetnog potencijala zadrži u Nišu, u njihovoj zemlji, gde će moći da se bave naukom na način koji se praktikuje u najsavremenijim ustanovama svetskog renomea - zaključuje rektor prof. dr Dragan Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna