ZA MUZEJ STAKLARSTVA 25 MILIONA: Odobrena sredstva Ministarstva kulture posle konkursa "Gradovi u fokusu 2021"

Z. RAŠIĆ

13. 05. 2021. u 07:26

MINISTARSTVO kulture je za ovogodišnje sufinansiranje programa jedinica lokalnih samouprava - po konkursu "Gradovi u fokusu 2021" - opredelilo 350 miliona, a podržan je 41 projekat u isto toliko opština i gradova, ukupne vrednosti 339,2 miliona dinara.

ЗА МУЗЕЈ СТАКЛАРСТВА  25 МИЛИОНА: Одобрена средства Министарства културе после конкурса Градови у фокусу 2021

Foto Z. Rašić

Prvi na listi je grad na Crnici u kojem će biti realizovana zamisao pod nazivom "Paraćin grad stakla - kako je industrija postala umetnost". To podrazumeva rekonstrukciju i pretvaranje nekadašnjeg diskonta "Srpske fabrike stakla", sada u vlasništvu Opštine, u Muzej staklarstva, te organizaciju Simpozijuma, a suma od 25 miliona je najveća odobrena na konkursu.

Tradicija staklarstva ovde neprekidno traje duže od veka, pa lokalna samouprava namerava da Paraćin definiše kao "grad stakla". Zaostavštinu SFS čine unikatni predmeti upotrebnog, ali umetnički oblikovanog stakla koji se nalaze u više lokalnih ustanova kulture, privatnim kolekcijama i u samoj Fabrici. Jer, grad na Crnici je od početka 20. veka bio najveći centar staklarstva u ovom delu Evrope...

Foto N. Fifić

Drugi na listi po svoti koju je dodelilo Ministarstvo je Požarevac, sa 20 miliona za prvu fazu rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje Galerije Milene Pavlović Barili. Sledi Kruševac kojem je 17 miliona odobreno za rekonstrukciju doma "Slobodište", opremanje pozorišne sale, te nabavku kostima srednjovekovnih vitezova.

Na ovogodišnjem konkursu "Gradovi u fokusu", sredstva su dobili još Šabac, Temerin, Subotica, Mionica, Kragujevac, Kikinda, Smederevska Palanka, Prijepolje, Novi Pazar, Nova Varoš, Leposavić, Loznica, Knić, Zaječar, Osečina, Bački Petrovac, Beočin, Bač, Aleksandrovac, Apatin, Krupanj, Kanjiža, Gornji Milanovac, Ćićevac, Negotin, Preševo, Doljevac, Novi Bečej, Prokuplje, Priboj, Varvarin, Tutin, Trstenik, Ljubovija, Leskovac, Aranđelovac, Surdulica i Kovačica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere