NEGOTIN POMAŽE POLJOPRIVREDNICIMA: Za subvencije agraru ove godine 20 miliona

S. M. JOVANOVIĆ

26. 04. 2021. u 10:20

NEMA oblasti agrara za koje ove godine u Negotinu nisu predviđene subvencije.

НЕГОТИН ПОМАЖЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА: За субвенције аграру ове године 20 милиона

Foto: S. M. Jovanović

Planiranih 20 miliona dinara prema nedavno raspisanom konkursu biće raspoređeno za stočarstvo, plasteničku proizvodnju, vinogradarstvo, voćarstvo, organsku proizvodnju, pa sve do ruralnog turizma i pčelarstva.

Sa 2,5 miliona dinara će opština subvencionisati udruženja poljoprivrednika, dok stočari mogu da računaju i na 1,8 miliona dinara za osemenjavanje goveda. Konkurs je otvoren do 18. maja.

- Jedna od aktuelnih oblasti jeste kopanje bunara i oprema za navodnjavanje svih useva. Za kopanje bunara sa većim prstenovima povraćaj po gazdinstvu je 120.000 dinara, a manjih širina cevi do 80.000 dinara. Subvencioniše se i analiza zemljišta, kako bi poljoprivredni proizvođači znali čime i kojom količinom da đubre svoju zemlju - kaže Dragan Radosavljević, član Opštinskog veća i savetodavac za stočarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Negotin.

Poljoprivrednici mogu da konkurišu za subvencionisanje podizanja višegodišnjih zasada vinograda do jednog hektara i da ostvare povraćaj od 100 odsto do 350.000 dinara po gazdinstvu, ukoliko se opredele za neku od prihvatljivih sorti, među kojima su autohtone bela i crna tamjanika, bagrina i začinak, ali i one koje se već dugo gaje na ovim prostorima traminac, muskat otonel, šardone, rajnski ili italijanski rizling, merlo...

TURIZAM

PČELARI mogu da računaju na košnice, delove košnica, satne osnove i matice, kao i na opremu za otklapanje, vrcanje i pakovanje meda. U okviru programa za poljoprivredu subvencioniše se i uređenje kupatila gazdinstava koja se bave seoskim turizmom, opremu za vinarije i degustacione sale, kao i za sertifikaciju organske proizvodnje. U svim sektorima agrara moguće je konkurisati za mehanizaciju.

- Za zasade voća predviđeno je 60 odsto povraćaja sredstava i to 160.000 dinara po gazdinstvu. Moguće je konkurisati i za mehanizaciju u voćarstvu. Zainteresovani mogu da konkurišu i za kupovinu priplodnih grla krava, ovaca i koza i gde je povraćaj 60 odsto sredstava. Jako popularna mera je i podizanje profesionalnih plastenika veličine od jednog ara i većih, gde je povraćaj sredstava 60 odsto, odnosno do 120.000 dinara po gazdinstvu - dodaje Radosavljević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati