BESPLATNA POMOĆ NAJRANJIVIJIMA: Čačanska ustanova "Zračak" pružaće tri nove usluge - lični pratilac, personalni asistent i pomoć u kući

V. ILIĆ

24. 04. 2021. u 06:21

OD sada će Centar za pružanje usluga socijalne zaštite "Zračak" pružati i tri nove usluge - lični pratilac, personalni asistent i pomoć u kući.

БЕСПЛАТНА ПОМОЋ НАЈРАЊИВИЈИМА: Чачанска установа Зрачак пружаће три нове услуге - лични пратилац, персонални асистент и помоћ у кући

Foto V. I.

Neophodnu pomoć za lakši život dobiće još 173 nova korisnika, pretežno dece i najstarijih, za šta će biti angažovano 92 obučenih koji će im pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Za sve korisnike ova usluga biće besplatna, odnosno finansiraće se iz gradskog budžeta. U čačanskom Centru za socijalni rad ne postoje liste čekanja za ove tri usluge, odnosno pomoć će dobiti svi koji podnesu zahtev.

Novina je i da će prvi put korisnici na asistenciju moći da računaju tokom cele godine, izuzimajući lične pratioce deteta koji u radu sa decom pauziraju tokom raspusta.

- Grad Čačak prednjači u odnosu na ostale sredine, jer se tri nove usluge korisnicima pružaju još od 2016. godine, posredno putem licenciranih agencija. Čačak se ističe i po izdvajanju sredstava za socijalna pitanja, time što je ove godine u budžetu grada opredeljeno 320 miliona, od toga 40 miliona za tri nove usluge - kazala je prilikom posete "Zračku" narodna poslanica iz Čačka Biljana Jakovljević.

Centar "Zračak" uslugu "dnevni boravak" dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju (njih oko 80) pruža već osam godina. Od januara ova ustanova je počela da pruža usluge "lični pratilac deteta", koju trenutno koristi 56 dece iz osnovnih i srednjih škola.

- Početkom aprila preuzeli smo i "personalnu asistenciju" koja je neophodna 21 osobi sa invaliditetom. Krajem ovog meseca startuje i "pomoć u kući" za stara lica koje će u svojim domovima posećivati obučene gerontodomaćice - rekla je Ana Jakovljević, direktorka "Zračka", dodajući da su sve četiri usluge licencirane od strane Ministartva za rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade