RAMPAMA "ŠTITE" PARKING: Stanari iz centra Kraljeva samoinicijativno postavili barijere (FOTO)

G. Ćirović

15. 04. 2021. u 18:36

UVOĐENjE naplate parkiranja po gradskim zonama u Kraljevu samo je delimično rešilo višedecenijski problem parkiranja u gradu na Ibru koji se ponajviše odnosi na to da je broj parking mesta više nego nesrazmeran broju vozila.

РАМПАМА ШТИТЕ ПАРКИНГ: Станари из центра Краљева самоиницијативно поставили баријере (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Tako su mnogi vozači, izbegavajući da plate parking u centru grada, pojedine javne, čak i zelene površine, pretvorili u mesta gde će besplatno ostaviti automobil dok im ne istekne radno vreme, ili ne završe svoje obaveze.

Foto: G. Šljivić

Tekst potpisa

S druge strane, stanari pojedinih stambenih zajednica u centru grada samoinicijativno su postavili razne barijere, rampe i lance pod ključem na prilazu javnim površinama ispred zgrada kako bi na taj način „zaštitili“ parking mesta za svoja vozila.

- Stanujem u zgradi u centru grada duže od tri decenije, redovno izmirujem sve svoje obaveze, a od pre dve godine nemam gde da parkiram automobil jer su sva slobodna mesta zauzeli oni koji rade u blizini, ili su u grad došli nekim svojim poslom. Tako smo u situaciji da mi koji živimo ovde moramo da plaćamo paking u obližnjim ulicama. Zato smo se samoorganizovali da zaključanom rampom bar privremeno rešimo problem dok se ne nađe neko rešenje – kaže jedan Kraljevčanin koji na našu primedbu da je na ovaj način blokiran i protivpožarni put bez reči sleže ramenima.

Katastar

OVAJ problem trenutno se rešava i u ovdašnjem katastru jer je ova služba svojevremeno, i to bez znanja i odobronje gradskih institucija, parcele na javnim površinama ispred zgrada uknjižila kao vlasništvo stanara.

- Grad mora da brani svoje javne površine, a ideja je da se kroz pracelaciju stambenim zajednicama opredeli zemljište za redovnu upotrebu. Time bi bila ukinuta nakaradna rešenja po kojima su vlasnici stanova, shodno kvadraturi stambenog prostora, istovremeno i vlasnici parcela ispred njihovih zgrada – dodaje Kovačević.

Ovaj potez pojedinih Kraljevčana nije naišao na odobravanje nadležnih gradskih institucija koje im, za sada, upućuju opomene  da barijere uklone.

- To nije po zakonu i već se preduzimaju odgovarajuće mere. Pretpostavljam da će komunalna inspekcija i inspekcijski organi ukloniti sve ono što na bilo koji način ugrožava funkcionisanje grada – kaže Zvonko Kovačević, rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnostti kraljevačke Gradske uprave.

-  Neka rešenja već su doneta i uručena, ali su stambene zajednice podnele žalbe, pa se tako se čitav postupak odugovlači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista