ZA JAČE LOKALNE SAMOUPRAVE: Švajcarska pomaže decentralizaciju vlasti u Srbiji svojim programima podrške

J. L.

08. 04. 2021. u 17:37

ELEKTRONSKIM putem u Somboru je održana šesta sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština na kojoj je dogovoren je nastavak saradnje sa Vladom Švajcarske.

ЗА ЈАЧЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ: Швајцарска помаже децентрализацију власти у Србији својим програмима подршке

FOTO: Grad Sombor

Po rečima Antonia Ratkovića, gradonačelnika Sombora i predsednika SKGO, podrška Vlade Švajcarske ogleda se u projektu „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“.

- Zahvaljujući njemu, SKGO je dobila priliku da ojača  svoje institucionalne mehanizme kako za utvrđivanje i zastupanje potreba i interesa svojih članica, tako i mehanizme za jačanje kapaciteta lokalne samouprave da efikasno sprovode svoje nadležnosti – smatra Ratković.

FOTO: Grad Sombor

Ričard Koli, direktor švajcarske Kancelarije za saradnju u Republici Srbiji, poručio je da je Vlada Švajcarske obezbedila dugoročnu podršku jačanju lokalnih samouprava u Srbiji zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji decentralizovane vlasti i upravo zato je akcenat stavljen na reformu lokalne samouprave

- Saradnja sa SKGO traje od 2005. godine, a danas Švajcarska pruža podršku u sprovođenju svog strateškog plana zasnovanog na reformskim temama i prioritetima koje su definisale same lokalne samouprave – ističe Koli. - Tokom saradnje, SKGO se pokazala sposobnom da premosti jaz između lokalnog i centralnog nivoa vlasti tako što okuplja zainteresovane strane i uključuje ih u dijalog. Na taj način, SKGO učestvuje u kreiranju politika i zakona u skladu sa potrebama lokalnih samouprava i njihovih građana.

Na sednici je potpisan i Sporazum o saradnji između SKGO i Vatrogasnog saveza Srbije, što je jedan od načina da se putem saradnje sa lokalnim samoupravama unapredi rad dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)