RUDO I PRIBOJ POTPISALI POVELJU O BRATIMLJENJU: Posle viševekovnog zajedništva - sloga sve veća (FOTO)

R. Milović

08. 04. 2021. u 12:11

LIM, Uvac i Ustibarska reka, prave, od pamtiveka, najneobičniju granicu između Rudog i Priboja, tako da u svim bivšim Jugoslavijama, do „Dejtona“, ovde, nije postojala službena granica, a nje, čak ni danas nema u delovima dve opštine.

РУДО И ПРИБОЈ ПОТПИСАЛИ ПОВЕЉУ О БРАТИМЉЕЊУ: После вишевековног заједништва - слога све већа (ФОТО)

Foto: R.M.

Živelo se bratski od pamtiveka, a novi načelnik Rudog Dragoljub Bogdanović, izabran u novembru 2020. godine je pokrenuo inicijativu o bratimljenju Rudog i Priboja, što je realizovano u prvoj nedelji aprila 2021. Godine.

U Rudom je zajedničkim ulaganjem izgrađen pogon Pribojskog FAP-a i pogon Pribojskog „Poliestera“. Sa opštine Rudo je u Priboju, penziju ostvarilo 1.500 stanovnika.

Nekad ih je na početku 20 veka , pa do 1978. godine povezivala uskotračna pruga Sarajevo-Rudo-Priboj, a sada kroz teritoriju Rudog u dužini od 12 km, vijuga pruga Priboj-Užice, odnosno Beograd-Bar. U sred Opštine Priboj, kao geografski isečak, sa četiri kvadratna kilometra se nalazi selo Međurječje, potpuno okruženo teritorijom Priboja, a nešto slično se događa sa Pribojskim Sjeverinom, koje uz Lim stiže do gradskih „kapija“ Rudog.

Foto: R.M.

Granica između dve opštine je ovde kao splet creva, pa bi samo na putu trebalo postaviti desetak graničnih „karaula“ što bi izazvalo neslućene probleme u funkcionisanju stanovnika obe opštine. Na sreću toga nema, ali se već više od deceniju čeka da Međudržavne komisije Srbije i BiH, ovde razreše razmenu teritorija, čemu problem neće praviti ovdašnji stanovnici, jer gotovo svi imaju dvojno državljanstvo.

Sada je sva ta sloga ovdašnjih stanovnika, oličena i u „Povelji o bratimljenju“ koju su u ime Priboja i Rudog potpisali Lazar Rvović i Dragoljub Bogdanović, u prisustvu i direktora ustanova i preduzeća Rudog i Priboja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije