I DROGIRANI SEDAJU ZA VOLAN: Saobraćajci na pribojskim ulicama zatiču sve više vozača sumnjivog ponašanja

OPASNO Psihoaktivne supstance ugrožavaju bezbednost saobraćaja, A. Rovčanin

24. 03. 2021. u 10:08

TESTIRANjE vozača motornih vozila na prisustvo psihoaktivnih supstanci, među prvima u Srbiji, zaživelo je u Priboju gde je Opštinski savet za bezbednost saobraćaja, po rečima njegovog predsednika Drage Drobnjakovića - na zahtev ovdašnje Policijske stanice - nabavio nove količine testova.

И ДРОГИРАНИ СЕДАЈУ ЗА ВОЛАН: Саобраћајци на прибојским улицама затичу све више возача сумњивог понашања

Foto A. Rovčanin

Jer, dosadašnja praksa je pokazala da je kod polovine testiranih vozača otkriveno prisustvo nedozvoljenih psihoaktivnih supstanci.

Tokom svakodnevnih kontrola saobraćaja, policija sve vozače neobičnog ponašanja upućuje u Službu hitne pomoći pribojskog Doma zdravlja, gde procedura uzimanja uzorka urina traje samo nekoliko minuta.

- Možemo da otkrijemo prisustvo čak deset vrsta psihoaktivnih supstanci, a kod pozitivnih na testu preovlađuju kokain i marihuana, čije tragove nalazimo i 15 dana od uzimanja opijata - kaže dr Tatjana Milentijević, načelnica Hitne medicinske pomoći DZ, i naglašava da testiranje obavlja lekar, dok pacijentima koji uzimaju terapiju za hronične bolesti iz koje se mogu detektovati određene psihosupstance savetuje da u tom periodu ne sedaju za volan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda