KULTURA SE VRAĆA U ZADRUŽNI DOM: Vlada Vojvodine renoviraće zgradu u kojoj je nekad pulsirao život Srbobrana

Z. Rajić

16. 03. 2021. u 08:25

POSLE više od decenije, koliko je zapušten, konačno će biti renoviran Zadružni dom, nekadašnje stecište kulturnog i zabavnog života u Srbobranu.

КУЛТУРА СЕ ВРАЋА  У ЗАДРУЖНИ ДОМ: Влада Војводине реновираће зграду у којој је некад пулсирао живот Србобрана

Foto N. Bugarski

Odluku o tome donela je Vlada Vojvodine, koja je za obnovu Zadružnog doma namenila 40 miliona dinara. Predsednik opštine Radivoj Debeljački rekao je da će u obnovljeno zdanje Zadružnog doma biti preseljen Dom kulture, čija je sadašnja zgrada zadužbina porodice Kišdobranski, a delom pripada Matici srpskoj.

Ovo zdanje bilo je predviđeno za revitalizaciju 2014. U to vreme bilo je aktuelno šire uređenje centra Srbobrana u saradnji s Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i nemačkom firmom "Vajnerberger", koja je za taj posao angažovala austrijskog arhitektu Johana Kaufmana. Cilj je bio da se zaštiti kulturno-istorijska baština Srbobrana iz doba secesije, kojoj pripada i Zadružni dom. Ambiciozno zamišljen poduhvat nije doveden do kraja.

DOGRADNjA Radivoj Debeljački, Foto L. P.

- Zgrada Zadružnog doma, sa dva krila, neobična je i arhitektonski jedinstvena u Vojvodini. Velika je šteta što je ta građevina bila prepuštena nemaru, jer je u njoj pulsirao život grada. Tu su delovala kulturno-umetnička društva i Amatersko pozorište, održavani su koncerti i pozorišne predstave, gostovali su poznati umetnici i zabavljači - s nostalgijom se priseća Jovanka Petrović, stanovnica Srbobrana.

VIŠE PROSTORA ZA AMATERE

SONjA Stojnović, v. d. direktora Doma kulture u Srbobranu, naglasila je da će u Zadružnom domu biti mnogo više prostora za rad folklornih sekcija i pozorišnih amatera, kao i za likovnu galeriju i stalnu postavku ostavštine porodice Dunđerski. Sadašnje prostorije ustanove biće privedene drugoj nameni, takođe u oblasti kulture.

Prema njenim rečima, Zadružni dom je pao u zaborav posle propasti Agroindustrijskog kombinata "Elan", koji je bio okosnica ne samo privrednog, nego i društvenog života Srbobrana. "Elan" je pred odlazak u stečaj obnovio salu i pozornicu Zadružnog doma.

- Sala, koja ima 400 sedišta, biće, zajedno sa scenom, rekonstruisana po najvišim standardima. Zgrada će biti obnovljena i spolja i iznutra, i od podova do krova. Radovi bi trebalo da počnu ove godine. Planirano je da se u drugoj fazi Zadružni dom dogradi za 200 kvadratnih metara, za šta će takođe biti izdvojeno 40 miliona dinara - kazao je Debeljački.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024