EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ČAČKU: Povećan broj hospitalizovanih, preminula jedna pacijentkinja

V. I.

15. 03. 2021. u 14:01

OSAMDESETOSMOGODIŠNJA Čačanka preminula je na kovid odeljenju čačanske bolnice. Ona je, inače, imala pozitivan PCR nalaz.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ: Повећан број хоспитализованих, преминула једна пацијенткиња

Foto arhiva

U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu, da podsetimo, do sada je preminulo 288 osoba koje su lečene od korone, od kojih je 209 iz Čačka.

Povećava se broj hospitalizovanih pacijenata, pa ih je sada u čačanskoj bolnici 117, tri više nego dan pre. U protekla 24 sata (presek od ponedeljka u podne) na bolničko lečenje primljeno je 15 pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju korona virusom, a 11 ih je otpušteno na kućno lečenje.

U respiratornom centru smešteno je desetoro najtežih bolesnika, a dvoje sa izrazito teškom kliničkom slikom priključeno je na mehaničku ventilaciju.

Evidentirano je 82 pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice, od čega ih je bilo 49 prvih.

Rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja epidemije korona virusa dr Mihailo Luković apelovao je na kolege - zdravstvene radnike da ne učestvuju u antivakcinalnoj kampanji, podsetivši da je vakcinacija stanovništva jedini način da se suzbije pandemija. On je naveo da svaki građanin ima pravo da samostalno odluči da li želi da se vakciniše ili ne, pa tako i osobe koje rade u zdravstvenom sistemu, ali je zamilio sve koji ne žele da se vakcinišu ne šire kampanju u korist antivancinalnog lobija.

– Pritom tu najviše mislim na zdravstvene radnike. Svaki zdravstveni radnik ima pravo da samostalno odluči o imunizaciji, ne postoji zakon koji ga primorava da se vakciniše, a mislim da bi trebalo da postoji ta obaveza, imajući u vidu posao koji obavljaju. Ali ono što zdravstveni radnici ne bi smeli da rade je da vrše antipropagandu i da se priključuju antivakcinalnom lobiju. To je nedopustivo i molio bih ih da to ne rade. Nama je jedini spas vakcinacija. Nemaju pravo da ruše napore celog društva. Mislim da će takvi postupci zdravstvenih radnika uskoro biti sankcionisani – naglasio je dr Luković.

I pored toga, prema njegovoj oceni, odziv Čačana na imunizaciju je veoma dobar.

Imamo odlične rezultate u vakcinacije, dobar je i odziv, zadovoljan sam. Dinamika je mimo svih naših očekivanja. Ako nam je bilo gde stpas, to je vakcinacija – poručio je čačanski infektolog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)