UGROŽEN ORAO KRSTAŠ: LJudski faktor uzrokuju stradanje desetine ptica godišnje

B.B.

12. 03. 2021. u 15:48

ORAO krstaš (Aquila heliaca) je kritično ugrožena vrsta u Srbiji. U 2016. godini je preostao samo jedan gnezdeći par. Ipak, zahvaljujući upornim akcijama članovima i volonterimaDruštva za zaštitu i proučavanje ptica, u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, Srbija danas broji tri gnezdeća para orlova krstaša.

УГРОЖЕН ОРАО КРСТАШ: Људски фактор узрокују страдање десетине птица годишње

društvo za zaštitu i proučavanje ptica

Kako navode u ovom društvu i pored poboljšanja, stanje populacije krstaša još je uvek veoma daleko od povoljnog. "Zahvaljujući" ljudima, svake sezone strada desetine orlova usled  trovanja, ilegalnog ubijanja, hvatanja, slučajeva elektrokucije i kolizije. Ipak, postoji nada da bi moglo da dođe do porasta broja populacije.

- Orlovi krstaši su gnezdarice, što znači da se tokom zime ne sele, već ostaju na svojim teritorijama čekajući proleće kada izvode potomstvo - kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica. - Mlade jedinke, nakon uspešnog izletanja iz gnezda, narednih godina tragaju za idealnim mestom za gnezdo, gde će, ukoliko im uslovi dozvole, ostati dugi niz godina. Tokom ove potrage oni prevaljuju široka prostranstva, detaljno pregledaju teren, dostupnost plena, te traže snažna i visoka stabla koja bi mogla da podrže velika i masivna gnezda koja ovi orlovi prave.

Nadu da će se orlovi ponovo gnezditi na mestima u Srbiji na kojima su istorijski bili prisutni, a danas su iščezli, daju novi podaci sa terena. Tokom međunarodnog popisa orlova ove zime, popisivači su, sem dobro poznatih gnezdećih parova, popisali i sedam mladih krstaša, a jedan je viđen i u blizini stare gnezdilišne lokacije na Fruškoj gori.

- Razmenom informacija sa kolegama iz Mađarske dobili smo uvid i u putanje kretanja mladih orlova praćenih satelitskim odašiljačima - čak četiri mlada krstaša sa satelitskim odašiljačima nadletala su Srbiju, takođe posećujući Frušku goru, ali i podneblje Deliblatske peščare. Još dve mlade ptice viđene su u okolini Beograda krajem februara - navode stručnjaci društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!