POSLE BURNE RASPRAVE: Skupština Novog Pazara jednoglasno formirala komunalnu miliciju (FOTO)

N. Kočović

25. 02. 2021. u 15:29

SKUPŠTINA Novog Pazara, na sednici koju su obeležile burne rasprave i incidenti na ivici sukoba, usvojila je odluku o formiranju komunalne milicije na koju ovaj grad čeka duže od 10 godina.

ПОСЛЕ БУРНЕ РАСПРАВЕ: Скупштина Новог Пазара једногласно формирала комуналну милицију (ФОТО)

Foto: N.Kočović

Za formiranje milicije, koja će brinuti o komunalnom redu, bili su svi odbornici lokalnog parlamenta, kako vladajuće većine, tako i članovi opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja.

Komunalni milicajci će imati zadatak da sprečavaju bespravno zauzeće javnih površina, nepropisno parkiranje, kontrolišu održavanje čistoće, suzbijaju nelegalno obavljanje delatnosti, nadziru javni prevoz, štite životnu sredinu i kulturna dobra i obavljaju druge poslove u skladu sa Zakonom.

U svom radu milicajci će one koji krše zakon ili propise moći da upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno im oduzmu predmete, ali i da vrše audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage, poput palica, “lisica” i biber-spreja.

Komunalna milicija će biti posebna organizaciona jedinica lokalne samouprave, brojaće 15 milicajaca i jednog načelnika, a konkurs za njihov izbor, kako je najavljeno iz Gradske uprave, biće raspisan veoma brzo.

Nakon toga, oni će biti upućeni na 400 sati obuke u Centar za policijsku obuku u Sremskoj kamenici.

Foto: N.Kočović

 

Inače, Novi Pazar je jedan od najvećih gradova u Srbiji u kojem nije formirana komunalna milicija i pored ogromnih komunalnih problema.

Prvi planovi o osnivanju komunalne, tada, policije pojavili su se još 2010. godine, sproveden je i konkurs godinu dana kasnije, ali je poništen, a izabrani kandidati nisu otišli na obuku.

Foto: N.Kočović

 

Drugi konurs raspisan je u aprilu 2012. godine, ali ni nakon njega kandidati nisu otišli na obuku jer je stupila na snagu zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

Skupština Novog Pazara, prva ove godine, trajala je dva dana, a obeležile su je burne rasprave odbornika opozicione Stranke pravde i pomirenja sa članovima Sandžačke demokratske partije, a u par navrata je došlo i do incidenata koji, prisebnošću ostalih, nisu prerasli u fizički obračun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DECI NAJBOLJE PREDSTAVE: Počinje 14. Pozorišni festival „ZajeČAR“