ZASIJAO HRAM ISTORIJE U KRUPNJU: Prota Aleksandar Đurđev verni čuvar prošlosti ovog kraja (FOTO)

V. Mitrić

16. 02. 2021. u 08:56

MUZEJ u Krupnju, sa više pod 3000 eksponata, smeštenih u nekoliko prostranih prostorija u prizemlju kuće ovdašnjeg protojereja stavrofora Aleksandra Đurđeva, koji je je idejni tvorac i obližnjeg Dobropotočkog duhovnog i muzejskog kompleksa, povodom Dana državnosti, Sretenja Gospodnjeg, zasijao je u još boljem sjaju.

ЗАСИЈАО ХРАМ ИСТОРИЈЕ У КРУПЊУ: Прота Александар Ђурђев верни чувар прошлости овог краја (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Eksponati su marljivom rukom sveštenika Đurđeva i njegovih ukućana, još bolje raspoređeni, još su vidljiviji za posetioce, a uključena je i specijalna muzejska rasveta. Posetioci sada lakše i jednostavnije mogu da vide ovde minula vremena Rađevine i Krupnja od Rima, srednjeg veka, pa do doba Prvog i Drugog svetskog rata.

Muzejska bogata zbirka obuhvatila je obe srpske dinastije, Karađorđeviće i Obrenoviće, priređene sobe u kojima su spavali kada su dolazili u Rađevinu, tu su narodne nošnje ovog kraja, kako kaže prota Đurđev, "identične onima u susednom Jadru, zavičaju Vuka Karadžića".

Mogu da se vide i zanimljive srpske uniforme, mnogobrojni drevni predmeti, od domaćinskih do tehničkih, razna dokumenta, kabinet predsednika Krupnja od pre više do 120 godina... 

- I danas je potresno kad se vide dokumenta našeg spaljenog grada u Drugom svetskom ratu o čemu, pored ostalog, svedoči i posmrtnica - kaže Zoran Marković iz Loznice, poreklom Rađevac, veliki poštovalac muzeja i onoga što radi prota Đurđev.

Ovde je, kao retko gde, predstavljaen i Ravnogorski pokret, kao i svedočanstva da su, u početku Drugog svetskog rata, četnici i partizani bili zajedno. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede