ČETKARSKI ZANAT SPAO NA - BRAĆU: Tomislav i Miodrag se bave porodičnim biznisom, ali podmladak nije zainteresovan za tradiciju

D. ALIHODžIĆ

08. 02. 2021. u 13:01

BRAĆA Stevanović iz Gornjeg Dušnika pod Suvom planinom - Tomislav (63) i Miodrag (56) - duže od tri decenije proizvode četke koje imaju široku primenu kako u domaćinstvima, tako i u raznim delatnostima, pa tvrde da njihova "roba" nikada neće izaći iz mode.

ЧЕТКАРСКИ ЗАНАТ СПАО НА - БРАЋУ: Томислав и Миодраг се баве породичним бизнисом, али подмладак није заинтересован за традицију

Foto D. Alihodžić

- Nažalost, podmladak nije zainteresovan za porodičnu tradiciju koju je započeo naš otac Vidosav. Supruge Biljana i Gorica pomažu kada ima baš mnogo posla, ali su posvećene vođenju domaćinstva, dok deca ne vide sebe u poslu koji nimalo nije lak. Jer, ništa ne dobijamo gotovo, već sve moramo sami da pripremimo.

Od trupaca u sopstvenoj strugari pravimo drvene delove, a onda uštrikamo dlaku. Nekada se sve radilo ručno, sada su tu mašine, ali uspeha nema bez fizičkog rada. Zato smo jedini u Srbiji opstali kao zanatska radnja - vele braća koja, pritom, zajedničkim snagama obrađuju i četiri hektara zemlje.

A, ako imaju spremljen materijal, dnevno mogu da proizvedu i hiljadu četki.

Najkvalitetnije su one od konjskog repa, ali ovde nikoga ne interesuje njihova prerada, pa sirovinu uvoze ik Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!