PRESTANITE DA NAS ŠIKANIRATE: Zdravstveni radnici u Severnoj Mitrovici održali protestnu šetnju

Tanjug

25. 01. 2021. u 12:02

ПРЕСТАНИТЕ ДА НАС ШИКАНИРАТЕ: Здравствени радници у Северној Митровици одржали протестну шетњу

Foto: Novosti

NEKOLIKO stotina zdravstvenih radnika, koji rade u sistemu Republike Srbije, danas je protestnom šetnjom od Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici do zgrade Osnovnog tužilaštva, iskazalo nezadovoljstvo zbog, "neshvatljivih i nehumanih poteza" pravosuđa i Ministarstva zdravlja u Prištini.

Oni su, kako je navedeno, izašli da protestuju jer su izloženi šikaniraju i zabranjuje im se pravo da rade svoj posao, prenosi portal Kosovo online.

Nedavni upad Kosovske policije i inspekcijskih službi u Dom zdravlja u Štrpcu, kao i saslušavanja upravnika Domova zdravlja poslednjih dana, samo su neki od razloga zbog kojih su "beli mantili" odlučili da podignu svoj glas.

Nakon mirne protestne šetnje, predstavnici zdravstvenih radnika uručili su osoblju Osnovnog tužilaštva u Severnoj Mitrovici protestno pismo u kome su navedeni da su suočeni sa neodgovornim ponašanjem onih lica i institucija koji lečenje ljudi i prevenciju zaraze tretiraju kao nedozvoljene, kriminalne radnje.

Smatramo nedopustivim i nehumanim da u jeku pandemije, kada su nam svi ljudski i materijalni resursi potrebni da bismo pobedili virus Kovid 19, naše kolege se kao kriminalci privode i saslušavaju zbog borbe da spasavaju živote i zaustave širenje virusa. U naše bolnice upada naoružana policija, preti lekarima i pacijentima, pretresa i popisuje lekov", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je cilj protesta da se skrene pažnja ovdašnje, ali i međunarodne javnosti da su lekari izvrgnuti sistemskom nasilju i postupcima koji imaju za cilj da spreče lekare u obavljanju svoje dužnosti, pomaganju i lečenju građana svih nacionalnosti.

Istovremeno, učesnici protesta apeluju na predstavnike EU, ali i međunarodne predstavnike u Prištini - Unmik, Kfor, ambasadore zemalja Kvinte, da najhitnije reaguju i zaustave "lov na bele mantile", a predstavnike Svetske zdravstvene organizacije i ostalih stručnih udruženja, da hitno reaguju.

Protestna šetnja za koju su zdravstveni radnici više puta istakli da nije politički motivisana, završena je minutom ćutanja za sve zdravstvene koji su svoje živote dali u borbi protiv koronavirusa, kao i sve ostale ljude koji su izgubili borbu sa kovid-19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)