OTAKAZI KAO "LEK": Na ulicu poslato i poslednjih osmoro radnika leskovačke apotekarske ustanove

I.Mitić

19. 12. 2020. u 07:20

ODLUKOM da osam radnika Apotekarske ustanove bude proglašeno tehnološkim viškom, zatvorena je i poslednja javna apoteka u Leskovcu.

ОТАКАЗИ КАО ЛЕК: На улицу послато и последњих осморо радника лесковачке апотекарске установе

Foto Privatna arhiva

I, dok nadležni poručuju da je to neminovnost - zbog negativnog i neodrživog poslovanja - radnici smatraju da je problem mogao i drugače da se reši, te da je otpuštanje zdravstvenih radnika u vreme epidemije "sramota za državu".

- Svesni smo da predstavljamo teret lokalnoj samoupravi, ali ne razumemo zašto nas šalju na ulicu sada, kada je počelo rešavanje nagomilanih problema. Mogli su, privremeno, da nas rasporede kao ispomoć kolegama koji se bore protiv kovida, da zaradimo svoje plate - kaže jedan od doskoro zaposlnih Milica Veljković Zdravković.

Radnici ističu i da se ovakvim epilogom ne poštuje sistematizacija radnih mesta koju je odobrilo nadležno Ministarstvo, kao ni plan mreže apoteka koji je takođe donela Vlada Srbije.

Foto I. Mitić

- Po zakonu, naša ustanova mora da postoji, a po planu mreže u svakoj opštini bi trebalo da postoji bar jedna, a u Leskovcu dve apoteke. Pandemija je potvrdila da bez državnih apoteka ni državno zdravstvo nije celina, jer se tržište lekova u suprotnom prepušta velikim lancima koji su nam od početka bili nelojalna konkurencija - objašnjava Milica Veljković Zdravković, uverena u to da bi bolje bilo da su pripojeni nekoj ustanovi koja još radi.

NEIZVESNOST

DA LI će leskovačka Apotekarska ustanova biti likvidirana, ili će njen rad biti obnovljen kad dugovanja budu izmirena, zasad niko ne zna. Jedna od mogućnosti je da njen poslovni prostor bude izdat u zakup, ali je direktor Živorad Denić - trenutno i jedini zaposleni - bio nedostupan. Inače, račun ustanove je blokiran, lekova nema, a u poslednjih mesec dana nema ni - struje.

Podsetimo, leskovački farmaceuti su godinama u finansijskim problemima, a sve se naglo pogoršalo kada su i privatne apoteke dobile pravo da izdaju lekove na recept.

Ukupni dugovi su premašili 400 miliona, u međuvremenu su sprovedene tri racionalizacije tokom kojih je iz ove ustanove otišlo 140 radnika kojima je država - na ime zaostalih zarada i otpremnina - isplatila oko 150 miliona.

- Upravni odbor ustanove je zaključio da je njeno poslovanje neodrživo. Preostalim zaposlenima je, od juna, zarada isplaćivana iz gradskog budžeta, a obezbedili smo i dodatnih 40 miliona za isplatu zaostalih plata i otpremnina, dok je Vlada Srbije omogućila dodatnih 150 miliona namenjenih poveriocima sa kojima je postignut dogovor o reprogramu - zaključuje član Gradskog veća u Leskovcu Stefan Kitanović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024