TRAGOVI PROHUJALIH EPOHA: Do kakvih novih saznanja su dovela arheološka istraživanja srednjovekovne tvrđave Kupinik

Smiljka Kostić

13. 12. 2020. u 08:12

SREDNjOVEKOVNA tvrđava Kupinik, prestonica poslednjih srpskih despota Stefana Lazarevića, Đurđa Brankovića i Vuka Grgurevića, pored sela Kupinovo u sremskoj opštini Pećinci, obrasla korovom, prethodne i ove godine izmamila je arheologe koji su započeli opsežna istraživanja.

ТРАГОВИ ПРОХУЈАЛИХ ЕПОХА: До каквих нових сазнања су довела археолошка истраживања средњовековне тврђаве Купиник

Stručnjaci iz Narodnog muzeja iz Beograda na terenu / Foto S. Kostić

Stručnjaci iz Narodnog muzeja iz Beograda, koji su ove jeseni dve nedelje bili na terenu, kažu da su sada prvi put na nekim lokalitetima otkriveni i registrovani delovi naselja, grobalja i drugi materijalni ostaci iz drugih epoha, a ne samo iz srednjeg veka.

Iako je sva pažnja arheologa do sada bila usmerena na Kupinik, podignut na manjem ostrvu u mrtvaji Save, na obodu današnjeg specijalnog rezervata prirode Obedska bara, najnovija istraživanja su pokazala da pažnju zaslužuje izučavanje mnogo dužeg perioda od srednjeg veka, perioda koji bi obuhvatio nekoliko hiljada godina, koliko postoji organizovani društveni život na području Kupinova.

ARHEOLOG dr Emina Zečević,muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i rukovodilac istraživačkog tima, otkriva da su sada pronađeni pokretni nalazi, koji pokazuju ono što se na terenu nije videlo na prvi pogled, a to je da je područje Kupinova bilo naseljeno od neolita.

- Ostaci naselja, grobalja i mnogi drugi pokazatelji svedoče da su ljudi ovde živeli u kontinuitetu od praistorije do današnjeg dana. Kada je reč o samom Kupiniku, koji je za ovo područje svakako najzanimljiviji, naše istraživanje sada se svodi uglavnom na pregled postojećih podataka u vezi sa istorijom tog mesta i dokumentacijom koja postoji u ustanovama zaštite kulture svih nivoa, a tiče se statusa tog nalazišta - kaže dr Zečević.

Skica kako je nekad izgledala tvrđava Kupinik / Foto pecinci.org

AKTUELNA arheološka istraživanja su i prvi koraci prema jednom većem istraživačkom projektu, koji se odnosi na istraživanja tvrđave Kupinik.

- Za početak smo odradili jedan važan posao, a to su lidar snimanja koja će biti osnova za izradu konzervatorskih projekata i obuku. Lidar snimanje je lasersko snimanje iz vazduha, što znači da se snima bez iskopavanja, kroz vegetaciju, do određene dubine zemlje, i na taj način se otkriva gde postoje zidovi, konstrukcije ili neki drugi materijalni tragovi prošlosti, da ne bismo uzalud trošili vreme, sredstva i energiju na istraživanja koja ne mogu da daju rezultate - kaže dr Emina Zečević, dodajući da su prvi koraci doneli konkretne rezultate koji bi trebalo da dovedu do obnovljenog grada Kupinika.

Arheologe u Kupinovu posetio je i predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić, koji se tom prilikom upoznao sa rezultatima dosadašnjih istraživanja i razgovarao o mogućnostima nastavka istraživačkog projekta koji je od velikog nacionalnog značaja.

Predmeti pronađeni tokom istraživanja utvrđenja Kupinik / Foto S. Kostić

PREZENTACIJE

SVE što su arheološka istraživanja do sada otkrila na lokalitetu utvrđenja Kupinik, podignutom na manjem ostrvu u mrtvaji Save, na obodu Obedska bare, biće prezentovano na različite načine, od kataloga, izložbi, prezentacija, info- tabli, pa do raznih kulturnih manifestacija i turističkih obilazaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju