DA VIŠE NE BUDE SMETOVA: Zasadili lipe na šest kilometara

J. LEMAJIĆ

09. 12. 2020. u 23:29

SVI koji su na svojoj koži osetili smetove od pre nekoliko godina i bili zaglavljeni na putu između Bačke Topole i Feketića znaju koliki je značaj vetrozaštitnog pojasa.

ДА ВИШЕ НЕ БУДЕ СМЕТОВА: Засадили липе на шест километара

Foto V. N.

Članovi udruženja "Zeleno zvonce" iz Bačke Topole nastavili su sadnju drvoreda ka Malom Iđošu i trenutno je zasađeno ukupno šest kilometara drvoreda, po tri sa svake strane.

Ceo posao počeo je još jesenas, a najpre su od septembra do novembra prikupljali elektronski otpad, čijom prodajom je finansirana sadnja drvoreda. Akciji su se samoinicijativno pridružila i druga udruženja, firme, jedna škola i fakultet.

- Druga faza se odnosila na pripremu terena za sadnju, obeležavanje pravca i bušenje rupa. Ove godine nismo imali traktorsko svrdlo, pa je odlučeno da kupimo motorni bušač rupa i na taj način se i u ovom delu osamostalimo - kažu u udruženju "Zeleno zvonce".

Foto V. N.

- Planirali smo da bušenje završimo u jednom danu, ali iskreno, nismo imali iskustva sa ovom mašinom, te je obeležavanje pravca, bušenje rupa prvo manjim, pa većim svrdlom, neplanirano trošilo vreme i snagu, tako da smo izbušili stotinak rupa, od planiranih dvesta.

Potom su volonteri Udruženja i članovi Udruženja obolelih od multiple skleroze "Mala Bačka" udružili snage i tako uspeli da izbuše preostale rupe u koje su posadili sve planirane sadnice lipe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a