TERMALNI IZVORI GREJU STANOVE: U Vranjskoj banji eksperimentalno obezbeđenje toplotne energije dalo odlične rezultate

J. STOJKOVIĆ

15. 11. 2020. u 12:00

ŽITELjI dela Vranjske Banje ovih dana imaju vruće radijatore, iako u ovom mestu ne postoji kotlarnica, već je grejanje obezbeđeno posredstvom promene izvora toplote!

ТЕРМАЛНИ ИЗВОРИ ГРЕЈУ СТАНОВЕ: У Врањској бањи експериментално обезбеђење топлотне енергије дало одличне резултате

Foto J. Stojković

Štaviše, s obzirom na to da se greju na toplu vodu iz prirode, ovdašnji ljudi su  dobili najjeftiniju uslugu u čitavoj Srbiji.

Direktor vranjskog preduzeća "Novi dom" Goran Petrović objašnjava da je njegova firma, inače zadužena i za daljinsko grejanje, sama finansirala ovaj eksperimentalni projekat.

Kaže, još ranije su u korišćenju prirodnih potencijala na jugu zemlje prepoznali ekonomsku isplativost, pa sada sa zadovoljstvom konstatuju to da su prvi rezultati više nego zadovoljavajući. Grejanje je odlično i sve veći broj onih koji žive u Vranjskoj Banji se interesuje za ovaj vid obezbeđivanja toplote.

- Sukcesivno radimo na uvođenju novog "energenta". Zasad, tople radijatore ima 60 stanova u četiri zgrade, a iskazano je interesovanje da se to proširi na još oko 5.000 kvadrata. Ako nam vremenske prilike dozvole, planiramo da realizujemo i taj projekat, pa da za oko 12 miliona dinara obezbedimo nove priključke na takozvano termalno grejanje - najavljuje Petrović.

POTENCIJAL

VRANjSKA Banja ima izvorišta vode čija se temperatura uglavnom kreće u rasponu od 80 do 96, a ponegde, čak, premašuje 100 stepeni - u zavisnosti od izvora i pritiska u izvorištu. Izdašnost je 140 litara u sekundi i sama izbija na površinu iz desetak izvora po kojima je Vranjska Banja odavno poznata.

Dosad je, podsetimo, topla banjska voda godinama neiskorišćena oticala u Južnu Moravu, a sada će - osim u terapeutske svrhe - moći da se koristi još za zagrevanje stanova, škole i drugih ustanova.

Foto J. Stojković

Pritom, participacija zainteresovanih fizičkih lica za izgradnju mreže iznosi 300 dinara po kvadtratu, bez poreza, a konačna cena grejanja će biti minimalna. Banjčani će ga plaćati samo 44 dinara po metru kvadratnom, a toplo će im biti neprekidno - tokom 24 sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024