NAŠ REGION DELI ISTE IZAZOVE: U fokusu dvodnevnog foruma mladih lidera regiona ekonomsko povezivanje

J. S.

01. 11. 2020. u 07:00

U NOVOM Sadu juče je otvoren dvodnevni Forum mladih lidera regiona, a u fokusu su teme o izazovima na putu ekonomskog povezivanja i integracije država zapadnog Balkana.

НАШ РЕГИОН ДЕЛИ ИСТЕ ИЗАЗОВЕ: У фокусу дводневног форума младих лидера региона економско повезивање

Foto J. Pap

Učesnici su istakli da se zajedničko regionalno tržište zasniva na kretanju robe, usluga, kapitala i ljudi, što je i okosnica programa za period od 2021. do 2024. godine, na kojem Savet za regionalnu saradnju, s partnerima i vladama zapadnog Balkana radi proteklih nekoliko meseci.

- Prema studiji Svetske banke, jača integracija tržišta zapadnog Balkana mogla bi regionu doneti dodatnih 6,2 odsto rasta BDP - rekao je zamenik predsednika Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Simurdić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je ocenio da ceo region danas, više nego ikad, deli iste izazove i probleme kao što su globalna pandemija, ugroženo zdravlje ljudi, kao i neizvesnost koja iz toga proističe. On je naveo da je neophodno govoriti i o tome šta je sve moguće učiniti u novonastalim okolnostima da se ubrza inicijativa "mini-šengen".

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić kazao je da je važno što su mladi ljudi prepoznali činjenicu da su samo ekonomski jake države snažne države.

Forum su pripremili Evropski pokret u Srbiji - lokalno veće Novi Sad i Beogradski fond za političku izuzetnost u partnerstvu sa Savetom za regionalnu saradnju, a uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinske vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri