KOVID-AMBULANTA RADI U TRI SMENE: U Valjevu, jednom od najvećih žarišta epidemije kovida, sve više obolelih traži lekarsku pomoć

B. PUZOVIĆ

30. 10. 2020. u 20:41

U VALjEVU se, u oktobru, zaraza koronom otrgla kontroli! U prvih 15 dana, u gradu na Kolubari bilo je samo 13, a u drugoj polovini oktobra ukupno 310 pozitivnih na koronu! Većina, srećom, sa lakšim simptomima. Situacija nije bolja ni u ostatku Kolubarskog okruga. A zbog sve više bolesnih, najveći teret podnose valjevski medicinari, u kovid-ambulanti i Opštoj bolnici.

КОВИД-АМБУЛАНТА РАДИ У ТРИ СМЕНЕ: У Ваљеву,  једном од највећих жаришта епидемије ковида, све више оболелих тражи лекарску помоћ

Medicinari kovid-ambulante u Valjevu

Pritisak je iz dana u dan sve veći, ali su dobro organizovani. Od kada je, u najnovijem zamahu korone, broj zaraženih počeo da se povećava, kovid-ambulanta Doma zdravlja Valjevo, smeštena u Novom naselju, radi u tri smene.

- U odnosu na prethodna dva talasa epidemije, sada se sa simptomima više javljaju mladi i osobe srednjeg životnog doba, starosti od 40 do 50 godina - ističe dr Vanja Vučetić Vuković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja. - Do sada, u ovom piku, klinička slika je lakša nego ranije.

Na bolničkom lečenju, ističe dr Vanja Vučetić Vuković, uglavnom završe oni koji ne dođu kod lekara na vreme.

- Ovaj talas epidemije karakteriše i stalno povećanje broja pregleda u kovid-ambulanti, zbog čega su angažovane tri smene lekara - kaže dr Vučetić Vuković.

U ispomoć kovid-ambulanti u Novom naselju, tokom popodneva, dolaze lekari radiolozi Opšte bolnice u Valjevu.

- Samo od 12. oktobra testirali smo oko 900 žitelja Valjeva koji su se javili sa simptomima - kaže Ognjen Andrić, koordinator kovid-ambulante u Novom naselju. - Praktično, nalazimo se na prvoj borbenoj liniji protiv korone. Radimo sve, od pozivanja pacijenata na testiranje, trijažu, anketiranje, popunjavanje obrazaca, uzimanje uzoraka, unos podataka u kovid bazu, pisanje uputa za laboratorije u Beogradu...

Andrić podseća da je, ubrzo posle prvih slučajeva virusa korona u Valjevu, kada je ovdašnji Zavod za javno zdravlje obustavio rad zbog zaposlenih koji su bili pozitivni, Dom zdravlja preuzeo testiranje građana.

ZA 72 SATA ČAK 200 SNIMAKA PLUĆA

SAMO u prethodna tri dana uradili smo 200 snimaka pluća - kaže dr Andrić. - U ovom talasu, karakteristično je da je mnogo više pozitivnih u odnosu na broj uzetih uzoraka, nego što je bilo u prethodna dva. Primećujemo da je sve više i penzionera, starih sa simptomima korone, što je zabrinjavajuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a