LICITACIJE ORANICA DANAS I SUTRA: Počinju javna nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Novoj Varoši i Prijepolju

A. ROVČANIN

29. 10. 2020. u 08:26

LOKALNE samouprave u Novoj Varoši i u Prijepolju su u zakup na 15 godina ponudile gotovo 1.923 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

ЛИЦИТАЦИЈЕ ОРАНИЦА ДАНАС И СУТРА: Почињу јавна надметања за закуп државног пољопривредног земљишта у Новој Вароши и Пријепољу

Njive čekaju zakupce / Foto A. Rovčanin

U opštini podno Zlatara se radi o čak 1.645 hektara na više od 300 lokacija različite površine, u 33 katastarske opštine, dok je u Polimskoj dolini oglas za javnu licitaciju raspisan za oko 278 hektara - na 165 parcela, u 50 katastarskih opština.

Pravo zakupa u obe opštine imaju sva fizička i pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i imaju mesto prebivališta ili sedište na teritoriji Nove Varoši ili Prijepolja. Kako je navedeno u oglasu, ovo zemljište se može koristiti isključivo za poljoprivrednu proizvodnju.

Inače, u Novoj Varoši je interesovanje za zakup parcela u državnom vlasništvu poraslo tokom poslednjih nekoliko godina, pa se očekuje da će i ove dobar deo ponuđenog lako naći zakupce. Izvesno je i to da će biti nadmašen lanjski rekord od 147 izlicitiranih hektara.

Ukupna površina državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Prijepolja iznosi gotovo 830 hektara, od čega najviše "otpada" na pašnjake, njive i voćnjake. Pritom, ovde se pod zakupom nalazi manje od 10 odsto, odnosno svega 75 hektara.

Početna cena javnog nadmetanja u Novoj Varoši se kreće u rasponu od 150 do 7.152 dinara po hektaru, dok u Prijepolju to iznosi od 203 do 1.468 dinara. Konačni iznos zakupnine se plaća na godišnjem nivou.

Licitacija u Novoj Varoši je zakazana za danas, a u Prijepolju za sutra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri