"PLANULE" VAKCINE: Za imunizaciju protiv gripa Novosađani zainteresovaniji nego ikad

J. S.

27. 10. 2020. u 08:39

ZA manje od mesec dana u novosadskim Domovima zdravlja protiv sezonskog gripa vakcinisalo se 18.000 Novosađana što je gotovo duplo više nego prethodnih godina. Godinama se,naime, za tu namenu u Novom Sadu trošilo 10.000 vakcina.Izuzetak je prošla godina kada je vakcinisano 15.000 građana.

ПЛАНУЛЕ ВАКЦИНЕ: За имунизацију против грипа Новосађани заинтересованији него икад

Foto N. Karlić

Ove godine u prvoj "turi" nabavljena je 21.000 vakcina, a vakcinacija je započeta 1. oktobra, s tim što je osim najveće količine koju je dobio Dom zdravlja, obezbeđeno i 1.500 vakcina za Gerontološki centar i Zavod za decu ometenu u razvoju u Veterniku a 1.000 doza je dopremljeno novosadskom Institutu za javno zdravlje Vojvodine - kaže, za "Novosti", viša medicinska sestra Dragana Kostadinović, koordinatorka za vakcinaciju u Domu zdravlja "Novi Sad."

Kostadinovićeva ističe da na raspolaganju imaju još oko 5.000 vakcina uvezenih iz Holandije i oko 500 doza "Torlakovih" cepiva. Vakcinacija traje u još nekoliko domova zdravlja koji imaju zalihe vakcine.

- Završavamo imunizaciju hronično obolelih sugrađana i zdravstvenih radnika. Javljaju nam se sugrađani svih doba.Trudili smo se da najpre zadovoljimo hronično obolelo stanovništvo, zatim sugrađane starije od 65 godina, a potom i sve zainteresovane grupe - kaže koordinatorka za vakcinaciju.

Novosađanka Milena K. (64) kaže da se već 12 godina svake jeseni vakciniše protiv sezonskog gripa. Kada dobije tu vakcinu, veli, spokojnija čeka predstojeću zimu.

Nije zanemarljiv broj ni Novosađana koji su ozbiljno shvatili upozorenja epidemiologa da bi nam se predstojećih meseci mogao dogoditi "sudar" korone i sezonskog gripa, te su se po prvi put u životu odlučili da prime vakcinu protiv gripa.

JOŠ 3.000 DOZA

PO rečima koordinatorke za vakcinaciju Dragane Kostadinović, interesovanje Novosađana za vakcinaciju i dalje traje, te je u tu svrhu Dom zdravlja poručio još 3.000 doza četvorovalentne vakcine i očekuje uskoro njihovu isporuku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna