KONZERVACIJA SKULPTURA: Zasijale mermerne figure u Ćupriji (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

05. 10. 2020. u 21:40

EKIPA vajara i konzervatora iz Beograda uradila je konzervaciju mermernih skulptura u parkovima u neposrednom gradskom jezgru, koji su osamdesetih godina bili predmet kulturne razmene između Aranđelovca i Ćuprije, a koji su nastali na smotri umetnika "Mermer i zvuci" u Aranđelovcu.

КОНЗЕРВАЦИЈА СКУЛПТУРА: Засијале мермерне фигуре у Ћуприји (ФОТО)

Foto: Muzej „Horeum Margi- Ravno Ćuprija“

Skulpture je oštetio zub vremena, ali i vandali koji su po njima pisali grafite.

Radove je finansirala Opština Ćuprija.

- Reč je o pet skulptura različitih autora iz bivše Jugoslavije i inostranstva, nastalih sedamdesetih godina prošlog veka. One predstavljaju karakterisično stvaralaštvo tih autora. Stručnjaci su ih najpre očistili od atmosferskih uticaja, a potom i od grafita, vodeći računa da supstance sa kojima su radili, ne oštete strukturu kamena, kako bi ostale u originalnom obliku – navodi za „Novosti“ Novak Novaković, direktor Muzeja „Horeum Margi- Ravno Ćuprija“, ustanove kulture koja je inicijator konzervacije skulptura.

Po završetku radova, skulpture su premazane zaštitnim sredstvom koji će narednih desetak godina umanjiti uticaj vremenskih uslova, a, ukoliko budu ponovo prekrivene grafitima, lakše će biti očišćene.

Foto: Muzej „Horeum Margi- Ravno Ćuprija“

One će do kraja godine biti i vidno obeležene kako bi posetioci parkova imali priliku da saznaju više o autorima i njihovim delima.

Foto: Muzej „Horeum Margi- Ravno Ćuprija“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!