MULTIETNIČKE ĐAKONIJE ZA SVE: Vranjanski osnovci tokom pandemije održali lekciju iz kuvanja i suživota

D. RISTIĆ

21. 09. 2020. u 17:20

TOKOM pandemije, u OŠ "Vuk Karadžić" iz Vranja je realizovan nesvakidašnji onlajn projekat pod nazivom "Multietnički kuvar".

МУЛТИЕТНИЧКЕ ЂАКОНИЈЕ ЗА СВЕ: Врањански основци током пандемије одржали лекцију из кувања и суживота

Foto V.N.

Naime, u okviru seminara na temu "Unapređenje međuetničke saradnje Vranja i Tutina, osnaživanjem žena i devojčica pripadnica etničkih manjina, i umrežavanje relevantnih aktera iz lokalnih sredina" - u saradnji sa udruženjem "Neksus" - tim vranjske OŠ "Vuk Karadžić" je okupio 52 učenika od prvog do osmog razreda, među kojima i 20 njihovih drugara romske nacionalnosti.

BISER

OSNOVNA škola "Vuk Karadžić" je najstarija obrazovna ustanova u Vranju, ali i najveća u regionu - sa oko 1.100 učenika i više od 70 nastavnika.

Đaci su imali zadatak da izaberu neko od jela tradicionalne kuhinje i da ih pripreme uz pomoć svojih ukućana, pritom snimajući kompletan proces. I, po rečima samih aktera, to je bio izazov za sve njih - i za decu, i za roditelje koji su najviše brinuli o tome da li će "receptura i procedura" biti prijemčive i razumljive svakom gledaocu.

Na kraju, opšta ocena je da se projekat uspešno okončao, a rezultat je svojevrsni video-kuvar u trajanju od 21 minuta. Pritom, i sami vranjski osnovci su pokazali zavidnu veštinu u pripremi jela koja se vekovima nalaze na ovdašnjim trpezama sarmice od zelja, "gravče na tavče", podvarak, zeljanik, punjene posne paprike, te najpoznatijeg specijalitet iz grada pod Pržarom - samsa.

Na meniju su bili i slatkiši - poput crvenaca, slatke štrudle i bombica - a nisu izostala ni jela iz susednih regiona, kao što su sataraš, pastrmka spremljena na ohridski način ili prizrenski ćevap.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati