PODUHVAT OPERSKOG PEVAČA IZ VALJEVA: Pesmom sačuvao Mejinu česmu (FOTO)

B. PUZOVIĆ

18. 09. 2020. u 08:22

OPERSKI pevač Marko Tomić je zasukao rukave, latio se trimera i uredio Mejinu česmu - omiljeno izletište Valjevaca, na obali reke Gradac, jedne od najlepših i najčistijih u jugoistočnoj Evropi.

ПОДУХВАТ ОПЕРСКОГ ПЕВАЧА ИЗ ВАЉЕВА: Песмом сачувао Мејину чесму (ФОТО)

Foto "Valjevska posla"

Pokošena je trava, iskrčeno šiblje, uklonjen otpad oko česme podignute krajem 19. veka, a obnovljene 1929. zaslugom poznatog Valjevca Milana Gođevca, iz čuvene graditeljske porodice u gradu na Kolubari.

AKCIJA Tomić kraj čuvenog izvora /Foto "Valjevska posla"


A, profesor muzičke kulture, te umetnosti i dizajna u Valjevskoj gimnaziji Marko Tomić je uređivanje izletišta započeo sa svojim učenikom i jednim prijateljem iz Majdanpeka koji mu je bio u gostima. Kasnije su im se priključili članovi Gračanske patrole - udruženja Valjevaca koji nastoje da se očuva lepota i nedirnuta priroda reke Gradac.


- Kada smo završili sređivanje, organizovali smo okupljanje ljubitelja prirode. Pevao sam uz pratnju profesora gitare Luke Jezdića, učenica Darija Branković i njen drug Marko Dević su izveli još nekoliko kompozicija, a Marko Teodorović je govorio stihove Brane Petrovića. Članovi Gračanske patrole pevali su "iz vika", pa su mnogi prolaznici zastajali i aplaudirali - kaže Tomić.
 


Inače, Mejina česma je ime dobila po Turčinu Mehmetu begu Plaviću, poznatom po nadimku Meho, za kojeg se veruje da ju je izgradio pred početak 20. veka.

Foto "Valjevska posla"

 


 

PROJEKAT I SAGLASNOSTI


- POTREBNO je još radova da bi se česma kompletno uredila, pa ćemo sačiniti projekat i zatražiti građevinske saglasnosti za postavljanje sigurnosnih ograda na plato iznad ove atrakcije. Treba još dozidati delove koji su oštećeni, te možda napraviti i prilaz reci... - kaže Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda