„DANI LUDAJE“ U KIKINDI BIĆE ODRŽANI, ALI SKROMNIJE NEGO RANIJE: Tikve bez fruštuka, karnevala i koncerata

R. ŠEGRT

06. 09. 2020. u 13:08

UPRKOS epidemiji korona virusa, jedna od najpoznatijih turističkih manifestacija u Srbiji, kikindski „Dani ludaje“, biće održana, ali uz mnogo kraći i skromniji program nego prethodnih godina.

„ДАНИ ЛУДАЈЕ“ У КИКИНДИ БИЋЕ ОДРЖАНИ, АЛИ СКРОМНИЈЕ НЕГО РАНИЈЕ: Тикве без фруштука, карневала и концерата

Foto: R. Šegrt

Fešta u čast džinovskih tikava, bundeva ili ludaja, koja ove godine obeležava 35 godina postojanja, neće trajati četiri, već samo jedan dan, i to u subotu, 19. septembra.

Tada će biti organizovano takmičenje najtežih i nadužih plodova bundeve, zbog čega je i nastala ova manifestacija.

- Takmičenje proizvođača najtežih i najdužih plodova je jedan od zaštitnih znakova naše “Dana ludaje”. Ukoliko to bude bilo moguće zbog epidemiološke situcije, organizovaćemo i “Banatski fruštuk”, na način na koji to bude izvodiljivo - saopštila je Jasmina Milankov iz Odseka za poslove razvoja Grada Kikinde.

Tako proizvođači velikih, teških i dugačkih tikava, ipak, imaju razlog da dođu u Kikindu, jer se i ove godine zadržavaju svrha i duh takmičenja, iako neće biti zabavnog i muzičkog programa.

REKORDI

PROŠLE godine na “Danima ludaje” izmerene su rekordno teške i duge tikve. Milan Vučen iz Kikinde imao je bundevu dugu čak 366 centimetara, a Dušan Jankov iz čuruga je doneo džina od 639,5 kilograma. Vučen je pobedio prvi, a Jankov treći put na ovom takmičenju.

Izostaće karneval kostimirane dece koji je bio ukras „Dana ludaje“, a neće se održavati ni koncerti na otvorenom, koji su svake večeri u centru grada okupljali po nekoliko hiljada ljudi. Ne očekuje se ni dolazak gostiju i turista iz drugih krajeva, posebno ne iz susedne Rumunije što je prethodnoh nekiliko godina bilo uobičajeno.

- Zadržaćemo one sadržaje koje je moguće prirediti u ovakvoj situaciji. Raspisaćemo konkurs za likovne i video radove učenika osnovnih i srednjih škola. Biraćemo i najlepše uređeni izlog- najavila je Milankov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a