VELIKI USPEH NOVOSADSKOG FOLKLORNOG ANSAMBLA U UKRAJINI: "Vili" Ivanjsko cveće donelo grand pri

Lj. P.

02. 09. 2020. u 17:54

NI situacija sa pandemijom korona virusa nije omela članove novosadskog Folklornog ansambla „Vila“ da pripreme i odigraju koreografiju za najviše priznanje na 17. Međunarodnom festivalu plesnih umetnosti i pesme u ukrajinskom gradu Kropivnicki u Kirovogradskoj oblasti.

ВЕЛИКИ УСПЕХ НОВОСАДСКОГ ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА У УКРАЈИНИ: Вили Ивањско цвеће донело гранд при

Foto: Fejsbuk

Prvo mesto i nagradu – super grand pri, na prestižnom nadmetanju donela im je igra iz Bačke – Ivanjsko cveće. Takmičenje je održano 30. avgusta onlajn zbog pandemija kovid-19, a ceo događaj, na kojem su učestvovali ansabli iz deset zemalja, prenosio se preko interneta, pa ga je pratila publika ne samo u Ukrajini, već i u svetu.

- Prvi put smo učestvovali na onlajn takmičenju, i iskren da budem, nismo očekivali tako veliko priznanje – kaže Milorad Lomić, umetnički direktor Folklornog ansambla „Vila“, dodajući da su se nadali eventualno tećem mestu. - Prenos takmičenja je trajao tri i po sata, i sa velikim uzbuđenjem smo ga pratili iz naših prostorija.

Folklorni ansambl „Vila“ je zbog specifičnih okolnosti održavanja festivala, domaćinima prosledio snimke, tako da je umesto nastupa uživo, žiri odlučivao na osnovu onoga što je snimljeno. A igrački ansambl, njih 24 para kao i više od 20 muzičara, imali su zadatak da snime i pošalju video sa igrama kojima bi se predstavili na festivalu, kao i probu uživo koja prikazuje autentičnu radnu atmosferu u pripremi u izvođenju igara i pesama.

Specifičnost ovog festivala je u tome što, kako predočava Lonić, okuplja plesače više žanrova, od baletskih umetnika, preko članova ansambala koji neguju narodnu i tradicionalnu igru do igrača savremenog plesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)