GRADOVI BEZ GOSTIJU, A SALAŠI SE TRAŽE: Koliko je nepovoljna epidemiološka situacija ove godine uticala na dolazak turista širom Vojvodine

S. BAJIĆ

24. 08. 2020. u 17:14

POSETA turista Novom Sadu nije ni približna kao u prošlogodišnjoj sezoni, kada je tokom leta u novosadskim hotelima, hostelima i privatnom smeštaju zabeleženo čak 53.000 noćenja i to uglavnom gostiju iz inostranstva, pa čak i sa najudaljenijih destinacija.

ГРАДОВИ БЕЗ ГОСТИЈУ, А САЛАШИ СЕ ТРАЖЕ: Колико је неповољна епидемиолошка ситуација ове године утицала на долазак туриста широм Војводине

Novosti

Zatvaranje granica mnogih država, obustava avio-letova i činjenica da se sve manji broj ljudi opredeljuje za putovanja u vreme nepovoljne epidemiološke situacije, pogodile su i turističku privredu. To se posebno ogleda u činjenici da je u avgustu, mesecu koji se bliži kraju, bilo mnogo manje poseta nego u julu.

Kako potvrđuje Tihana Putin, analitičarka u Turističkoj organizaciji Novog Sada, informacioni centar te institucije su u julu posetili gosti iz Francuske, Nemačke, Poljske, Engleske, Luksemburga, Belgije, Mađarske i SAD koji su u tom mesecu ukupno dali za boravišnu taksu više od milion dinara.

Novosti

- Poređenja radi, u maju je za boravišnu taksu uplaćeno 400.000 a u junu 700.000 dinara - potvrđuje Putinova. - Imali smo veoma malo poseta iz zemalja u regionu, ali zato su najbrojniji bili domaći gosti iz Zrenjanina, Beograda, Subotice, Užica... U avgustu smo imali posete iz Argentine, Italije, Poljske, ali najveći broj gostiju je iz Srbije. Gosti iz regiona su se opredelili za odlazak na more. Pad dolazaka gostiju zbog kovida 19 je očigledan. Istina je, ima turista i pored toga, ali dosta manje. Naše aktivnosti usmerene su na apel svima da budu odgovorni i sigurni, da vode računa o bezbednosti i o zdravlju. Jer, ipak je najvažnije da ostanemo zdravi, pa ćemo, kada situacija to dozvoli dočekivati goste i putovati kao i pre.

DVA PLUS JEDAN

TONS je upriličio niz promocija na društvenim mrežama, www.novisad.travel, gde su posebno zapažene priče o turizmu i kulturi grada, kao i impresije gostiju, turoperatera i "pripremio programe na otvorenom, kao što su posete salašima, čardama, izletištima na Fruškogorju, rekama."

- Zanimljivo je da smo u prethodna dva meseca imali čak pet miliona interakcija na društvenim mrežama. Takođe, akcija "dva plus jedan", u okviru koje su su gosti posle dva plaćena prenoćišta treće dobijali besplatno, urodila je plodom, s obzirom na činjenicu da nas hotelijeri pozivaju da nastavimo sa akcijom - kaže Putinova.

Po rečima Milice Šušnjić iz Turističke organizacije Vojvodine, na najznačajnijim vojvođanskim destinacijama je za šest meseci ove godine bilo 54 odsto manje gostiju nego lane, i u skladu sa tim, upola manje noćenja.

- To govore zvanični podaci. S druge strane, na Fruškoj gori u Vrdniku, u Pačir banji i na Paliću su kapaciteti popunjeni. Na Paliću, recimo, popunjeno je čak do polovine septembra. Traži se Bela Crkva, Vršac, Apatin... Tamo su cene privatnog i hotelskog smeštaja od 1.000 do 3.500 dinara, veoma popularne. Očekujemo, naravno, da će biti bolje u septembru, a poboljšanju situacije doprinose vaučeri. U info-centar Turističke organizacije Vojvodine u avgustu je zabeležen dolazak gostiju iz Poljske i Grčke a posebno iz Rumunije, odakle nam dolazi sve više ljudi. Popularni su i vojvođanski salaši sa bogatom, dodatnom ponudom pored uobičajenih gastronimskih sadržaja, kao što su škole jahanja, razne radionice, izleti - ističe Šušnjićeva.

Novosti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna