PREDAVANJE DR BORISA STOJKOVSKOG: Duklja, Zeta, Crna Gora - koreni srpskog identiteta (VIDEO)

VN

18. 08. 2020. u 21:57

ПРЕДАВАЊЕ ДР БОРИСА СТОЈКОВСКОГ: Дукља, Зета, Црна Гора - корени српског идентитета (ВИДЕО)

Foto: KCNS

PREDAVANJE dr Borisa Stojkovskog na temu „Duklja – Zeta – Crna Gora: koreni srpskog identiteta" može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Istoričar dr Boris Stojkovski predavanje je započeo napomenom o važnosti tačnih istorijskih podataka, jer se upravo zbog netačnih podataka termini Duklja, Zeta i Crna Gora pogrešno koriste.

-Međutim, kada je u pitanju identitet savremene Crne Gore najviše se, nažalost, zloupotrebljava upravo srednji vek - objašnjava Stojkovski.

Da bi se termin Duklje lakše razumeo, Stojkovski je govorio i o jednom od dukljanskih najznačajnijih vladara, Jovanu Vladimiru, kao i njegovim potomcima i njihovim delovanjima.

 U nastavku predavač govori o Nemanjićima i Zeti, pojašnjavajući kako je nakon feudalnog rastakanja države i vladavine Nemanjića Zeta pripala lozi Balšića, a zatim je govorio i o lozi Crnojevića. Potom, ukazuje na važnost crkvenog pitanja kada se govori o identitetu današnje Crne Gore, te je govorio o značaju srpskih manastira i zadužbina koji su bili na ovim prostorima.

Takođe, govorio je i o Jeleni Balšić i ulozi „Goričkog zbornika" i „Otpisanija bogoljubnog". Predavanje je završeno naglašavanjem da nazivi Duklja, Zeta, a ni Crna Gora ne određuju identitet ove zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)