VLAST SNS I U ĆIĆEVCU? Kombinatorike uoči konstitutivnih sednica lokalnih skupština u rasinskom okrugu

S. BABOVIĆ

08. 08. 2020. u 10:44

KONSTITUTIVNE sednice lokalnih skupština na teritoriji Rasinskog okruga zakazane su za sredinu meseca, a prva će - 12. vgusta - biti održana u Ćićevcu.

ВЛАСТ СНС И У ЋИЋЕВЦУ? Комбинаторике уочи конститутивних седница локалних скупштина у расинском округу

Foto Facebook

I, nezvanično se saznaje da je oko formiranja vlasti već postignut načelni dogovor između naprednjaka koji su na lokalnim izborima osvojili 11 mandata, SPS kojem pripada jedno mesto i liste pod imenom "SRS - dr Zoran Milivojević Batke" sa dva predstavnika.

Ovih 14 odbornika u Skupštini sa ukupno 25 mesta, po svemu sudeći, biće dovoljno za to da se dugogodišnji čelnik lokalne samouprave i lider "Pokreta za očuvanje opštine Ćićevac" Zlatan Krkić - sa osvojenih 10 mandata, ipak, preseli u opozicione klupe. U OO SNS, međutim, nisu želeli da unapred govore na ovu temu, a izostao je i komentar funkcionera koji je kormilo Ćićevca preuzeo još 2003.

U Kruševcu i u još četiri opštine Rasinskog okruga izborni rezultati nisu bili tako "tesni", pa će konstitutivne sednice uglavnom na dnevnom redu imati samo verifikaciju mandata, sa izborom skupštinskih organa, ali ne i organa vlasti.

SNS će u novom sazivu kruševačke Skupštine, od 18. avgusta, imati čak 52 od ukupno 79 mandata, a jedino će još koalicija SPS-JS, sa osam predstavnika, moći da formira samostalnu odborničku grupu. Manje od pet mesta su osvojili pokreti "Metla" i "Za Kraljevinu Srbiju" (četiri) i "SNP - Dr Nenad Popović", sa upola manje mandata.

RAZLIKA SAMO 202 GLASA

RAZLIKA između SNS i "Pokreta za očuvanje opštine Ćićevac - Zlatan Krkić" na izborima je bila svega 202 glasa i bilo je jasno da će uticajniji moći da formira vlast u opštini, gde je izlaznost među 7.517 upisanih birača iznosila 79 posto. SNS je u parlamentu bio u opoziciji, dok je Zoran Milivojević - Batke(sada nosilac liste SRS) participrao u vlasti zajedno sa aktuelnim predsednikom opštine.

Dva dana pre Kruševljana, sastaće se i odbornici u Varvarinu, gde je SNS osvojio 19 od ukupno 35 mandata, a slede SPS-JS sa osam, GG "Naši ljudi" sa pet i "Temnićka alternativa" sa tri.

Lokalni parlamenti i Brusu, Aleksandrovcu i Trsteniku će biti konstituisani 20. avgusta.

U varoši pod Kopaonikom je, sa samo sedam osvojenim mesta, vlast izgubio Milutin Jeličić Jutka - nosilac liste nazvane "Za moderan Brus" koji je u međuvremenu i nepravosnažno osuđen zbog polnog uznemiravanja, pa je izvesno da će novi predsednik Opštine biti neko od naprednjaka kojima pripada 16 od 29 odborničkih mesta. Sličan scenario je izgledan i u Trsteniku, gde SNS ima 31 od ukupno 49 odbornika, a situacija je nesporna i u Aleksandrovcu, gde naprednjaci takođe imaju komotnu većinu - 43 od 59 mandata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum