KINESKI ZID ŠTITI BAKAR OD LOPOVA: Kompanija "Ziđin" završava izgradnju ograde oko RTB "Bor"

V. Đ.

04. 08. 2020. u 11:00

KINESKA kompanija "Ziđin", strateški partner RTB "Bor", izgradila je oko ovog preduzeća zid dug četiri kilometara.

КИНЕСКИ ЗИД ШТИТИ БАКАР ОД ЛОПОВА: Компанија Зиђин завршава изградњу ограде око РТБ Бор

Zid oko RTB "Bor" / Foto Kolektiv

"Ograda" je visoka 2,6 metara i debljine 20 centimetara, a trebalo bi da sprečava lopove da upadaju u fabrički krug kompanije i odatle kradu bakar i druge sirovine, koje se kasnije preprodaju na crnom tržištu metala.

Posle učestalih krađa i sve češćih napada lopova na stražare, nadležni u kompaniji "Ziđin koper Bor", odlučili su se za jednu od najradikalnijih mera zaštite - izgradnju zida od betona. Na njemu će strateški partneri RTB "Bor", prema našim saznanjima, postaviti i lasersku zaštitu, reflektore kao i najmoderniji video-

-nadzor, sa termovizijskim kamerama. Samo tokom prošle godine, koliko se zna, bilo je više od 50 pokušaja pljački u nekadašnjem RTB. Od početka 2020, radnici obezbeđenja RTB intervenisali su čak - 1.781 put. Tom prilikom, uspeli su da spreče krađu gotovo sedam tona raznih sekundarnih sirovina.

Ostalo je zabeleženo da su i drugi radnici napadani, kamenovani, bacani u kop dubok oko 500 metara, a jednom zaposlenom je u napadu lopova čak probušen obraz... Informacije našeg lista ukazuju da je nedavno na licu mesta uhvaćen čak i jedan stražar u trenutku kada je pokušao da, bez ikakvih papira, propusti kamion natovaren sekundarnim sirovinama. Sumnja se da su neko vreme postojali i "povlašćeni" lopovi kod kojih su pronađene - blanko propusnice za nesmetan ulazak i izlazak iz kruga kompanije!

NESTALE TRI TONE ZLATA

KINEZI su sada krenuli u odlučnu akciju iskorenjivanja krađa iz RTB. Za početak, pooštrili su mere bezbednosti u "zlatari", gde je, kako je ustanovljeno, u periodu od 2014. do 2017. zvanično nestalo više od 900 kilograma, a nezvanično gotovo oko tri tone zlata. Da li će u tome uspeti, krajnje je neizvesno, jer lopovi, koji se ne libe da napadnu ni naoružane stražare, svojevremeno su, kada su uhapšeni njihovi pajtaši, kamenovali zgradu Policijske uprave u Boru

- Sve dok Kinezi nisu preuzeli većinski paket u RTB, krađe su bile unosan biznis - navodi za naš list izvor blizak istrazi. - Možete li, na primer, da zamislite čoveka, koji radi kao običan radnik u RTB, a u vlasništvu ima čak četiri stana u Beogradu. Ili, primer jednog sitnog lopova, koji je, kako se sumnja, novcem od krađe bakra iz RTB otvorio građevinsku firmu, čija se vrednost meri milionima evra. A takvih je slučajeva mnogo.

Ipak, kao najdrskija pljačka ostala je ona iz 2017, kada je kamion jedne firme iz Braničevskog okruga zaustavljen na izlazu iz RTB i u njemu je pronađen najčistiji bakar, u količini mnogo većoj nego što je bilo "pokriveno" dokumentacijom. Šema pljačke je, navodno, bila takva, da je teretno vozilo u RTB "Bor" ulazilo s rezervnim rezervoarom za vodu zapremine 2,2 tone i dodatnim materijalom koji je trebalo da se pretopi u borskoj topionici. Posle merenja na vagi, voda je ispuštana tokom vožnje, a "lažni" bakar je išao na pretapanje. U zamenu za tu robu, kamion je punjen katodnim bakrom, pa ispada da je taj metal, zapravo, plaćan običnom vodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

DAN OPŠTINE: Kladovo obeležava pet vekova Fetislama (FOTO)