GRADILIŠTE PUSTO I JOŠ BEZ MATERIJALA: Izgradnja središnjeg gradskog trga u Leskovcu i dalje daleko od planirane dinamike

I. MITIĆ

28. 07. 2020. u 13:19

IZGRADNjA glavnog trga u Leskovcu bi trebalo da bude završena do kraja ove godine, što zavisi isključivo od spremnosti izvođača, ali je trenutno i laicima jasno da se radi o velikom zaostatku u odnosu na planiranu dinamiku.

ГРАДИЛИШТЕ ПУСТО И ЈОШ БЕЗ МАТЕРИЈАЛА: Изградња средишњег градског трга у Лесковцу и даље далеко од планиране динамике

Foto V. Mitić

Ovaj utisak potvrđuju i u JP "Urbanizam i izgradnja", koje je zaduženo za nadzor, zbog čega je od preduzeća "Bauvizen" iz Lazarevca više puta zatraženo da obezbedi neophodnu mehanizaciju, veći broj radnika, te blagovremenu isporuku materijala i opreme. U suprotnom, izvođač radova bi mogao da se suoči sa kaznenim odredbama zbog nepoštovanja rokova za realizaciju najveće ovogodišnje investicije u Leskovcu, koja se finansira sredstvima gradskog budžeta i iznosi gotovo 223 miliona dinara.

Leskovčanima je dosadilo da obilaze oko ograde, Foto V. Mitić

Podsetimo, realizacija ovog posla je počela krajem prošle godine i isprva se odvijala u skladu sa dinamičkim planom. Nadležni kažu da je tokom zime urađeno čak i više od očekivanog, ali je s protokom vremena postajalo očigledno da sve, ipak, ne teče po planu. Na gradilištu je izvođač završio zemljane radove, ugradio kanalizacionu mrežu i pripremio deo tampona, a trenutno se radi na izgradnji tehničkih prostorija buduće pozornice. Međutim, iako je materijal isporučen, nema radova na vodovodnoj mreži, niti ugradnje elektroinstalacija.

BROJKE

LESKOVAČKI urbanisti poručuju da je ovaj prostor osmišljen kao atraktivni centralni gradski trg. Kada sve bude gotovo, imaće pozornicu, parternu fontanu, osnovu za pilon, urbani mobilijar i osvetljenje, te zelene površine sa drvoredima. Površina trga je 8.600, a uređuje se i još 2.700 kvadrata trotoara u Bulevaru oslobođenja. Na tom prostoru će biti ugrađeno 7.700 kvadrata granitnih i više od 1.400 kvadrata behaton ploča.

Odavno se očekuje isporuka behaton ploča. Uzorci projektovanih i ugovorenih granitnih ploča, baštenskih i uličnih ivičnjaka, te klupa, na gradilištu su, ali ne u količini koja je potrebna da se započne njihovo postavljanje. Nije startovala ni izgradnja fontane, pa iz JP "Urbanizam i izgradnja" poručuju da je došlo krajnje vreme da se izvođač radova ozbiljnije pozabavi realizacijom ovog projekta.

Naime, lokalna samouprava na Veternici se godinama ozbiljno pripremala za izgradnju centralnog gradskog trga, pa su i očekivanja od izvođača bila - velika. Pritom, nezadovoljni su i građani, jer im postaje jasno da će i dalje kružiti oko ograđenog gradilišta na kojem se malo šta dešava.
Šef gradilišta Dušan Milošević, uz napomenu da od njega malo toga zavisi, kaže da se radi sa onim što im je na raspolaganju, kao i da mnogo toga još nedostaje. Naglašava i to da je na isporuku materijala uticala aktuelna epidemiološka situacija i zaključuje kako je sve izvesnije da kompletan posao, ipak, neće biti završen na vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista