HUMANOST POLICAJACA IZ SRBOBRANA: I krvlju spasavaju živote (FOTO)

Lj. Preradović

16. 07. 2020. u 08:52

BRAČNOM paru Gajić, Sonji (41) i Danijelu (49), i Suzani Kovaljev (29), pored toga što su policajci i kolege u Policijskoj stanici u Srbobranu, gde i žive, zajedničko je i to da su gotovo u isto vreme zaraženi virusom korona, srećom, sa blažim simptomima.

ХУМАНОСТ ПОЛИЦАЈАЦА ИЗ СРБОБРАНА: И крвљу спасавају животе (ФОТО)

Foto Privatna arhiva

Posle izlečenja, sve troje su odlučili da doniraju krvnu plazmu i pomognu ljudima koji se bore sa kovidom 19. I, tu se neće zaustaviti. Nastaviće i dalje da je poklanjaju.


Zajedno su se pre nekoliko dana obreli u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu, gde su prethodno testirani na antitela. Neizmerno srećni što su u prilici da nekome pomognu, najavljuju da će za desetak dana ponovo učiniti isto. Humanost i nesebičnost troje srbobranskih policajaca naišle su na odobravanje i podršku porodica, kolega i prijatelja.


Mlada policajka Kovaljev, majka dvoje dece, koja plavu uniformu nosi šest godina, ni danas ne zna gde se zarazila opasnim virusom, koji joj je potvrđen polovinom aprila.

Imala je, veli naša sagovornica, srećom, lakšu kliničku sliku, te je bila u samoizolaciji kod kuće, a zatim i u Banji Junaković.

DOBROVOLjNI DAVAOCI

DVE policajke iz Srbobrana imaju iskustva sa doniranjem. Suzana je još kao srednjoškolka počela sa dobrovoljnim davanjem krvi, a njen suprug Bojan, takođe policajac, ali sa službom u Beogradu, takođe je dobrovoljni davalac, a ranije je poklanjao i krvnu plazmu. Sonja dragocenu tečnost dariva već 22 godine, i kako kaže, nastaviće i dalje, a u tome će joj se od sada pridružiti i suprug Danijel.Tekst


- Bio mi je zapušen nos i nisam mogla da dišem i izgubila sam čulo mirisa - objašava nam Suzana. - Stalno sam koristila, kao i sada, masku i rukavice, ali eto, dogodilo mi se. Kada sam ozdravila, i saznala da mogu da doniram krvnu plazmu, odmah sam odlučila da to i učinim.


Bračni par Gajić, takođe ne zna gde se polovinom aprila zarazio kovidom 19. Istog dana su testirani, i bili pozitivni. Oboje su morali u samoizolaciju. Sonja je bila kod kuće, a Danijel i u Banji Junaković u Apatinu.

IZLEČENA Sonja Gajić donira plazmu/Foto Privatna arhiva

 


- Najviše smo, razumljivo, brinuli za decu, kćerku od 17 godina i sedmogodišnje blizance - kaže Sonja, koja u policiji radi 13 godina.


- Najvažnije je da je to sve sada iza nas, vratili smo se porodičnim i profesionalnim obavezama.


Gajići su, priča nam Danijel, sa 29-godišnjim stažom u plavoj uniformi, još dok su bili razdvojeni zbog izolacije odlučili da kada ozdrave doniraju krvnu plazmu i pomognu u lečenju obolelih od opasnog virusa.

BRIGA Danijel Gajić nije imao dilemu da li da donira plazmu/ Foto Privatna arhiva

 


- To je najmanje što možemo da učinimo - iskren je Danijel. - Čista srca činimo ono što je u našoj moći da, ako možemo, nekoga spasemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju