PISMO PREMINULOJ BRAĆI: Komšije se potresnim rečima oprostile od preminulih Čačana "Sve je stalo, otišli ste na neko bolje mesto"

Novosti online

14. 07. 2020. u 17:27 >> 19:48

ПИСМО ПРЕМИНУЛОЈ БРАЋИ: Комшије се потресним речима опростиле од преминулих Чачана Све је стало, отишли сте на неко боље место

Foto Facebook

SMRT braće Đokić – Radoša (35), koji je preminuo 1. jula od teške upale pluća izazvane korona virusom i Stefana (26), umrlog od iste bolest, i to deset dana posle brata, i dalje je u žiži interesovanja ne samo čačanske javnosti.

Dve iterne komisije – Doma zdravlja i ovdašnje bolnice, po nalogu Ministarstva zdravlja, ispitivale su sve okolnosti pod kojima je nastupila smrt starijeg brata, pošto je bilo pritužbi da nije bilo testova kada se Radoš javljao u laboratoriju Doma zdravlja.

Tročlana Komisija Doma zdravlja konstatovala je, nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i protokol za pacijenta Radoša Đokića, da su “ispoštovane sve dijagnostičko-terapijske procedure”.

Ono što je u izveštaju naglašeno je da je “uvidom u protokole pacijenata u službi za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja (protokol za laboratorijske analize i protokol za serološko testiranje za kovid) utvrđeno da pacijent Radoš Đokić nije protokolisan od 25.6. do 29.6.2020. godine”. Komisija je zaključila da “nije bilo stručne greške ni propusta u zbrinjavanju pacijenta Radoša Đokića na nivou primarne zdravstvene zaštite”.

PISMO KOMŠIJA

KOMŠIJE Đokića iz čačanskog naselja Preljina oprostile su se pismom, koje je deljeno na društvenim mrežama, a u kome se ističe:

- Bili ste momci velikog srca i čiste duše. U ovom vremenu pravi primer i ponos. Znali ste da cenite, poštujete i pomažete sve nas u okruženju. Surova sudbina vas je uzela i odvela na put bez povratka. Niste uspeli da pobedite nevidljivog neprijatelja, a uvek ste bili veliki borci i patriote. Naša ulica je bila ponosna na vas. Na Raša koji je školovao brata i brinuo o roditeljima, na Stefana koji je bio uzoran đak, koji je učenjem i disciplinom došao do doktorskih studija koje je završio u Americi i došao kući da bude ponos bratu i ocu. Svima nama. Trebalo je svi zajedno da to proslavimo, da se radujemo vašim budućim uspesima. Sve je stalo, otišli ste na neko bolje mesto. Ovde je ostala praznina. Naša dužnost nije da tugujemo, vi to ne bi voleli. Naša dužnost je da vas spominjemo po dobru i budemo ponosni na vas. Voleli bi da vas ispratimo kako zaslužujete, ali nismo u mogućnosti. Neka ovo bude poslednji pozdrav i veliko hvala za sve. Neka vas anđeli čuvaju. Bićete večno u našim srcima.

- To zapravo znači da se pacijent nije javljao u laboratoriju naše ustanove. On se tri puta javljao lekarima u Domu zdravlja, i to 25, potom 28, pa 29. juna u ambulantu u Preljini, gde je izabran lekar njegovog oca, za čije lekove je došao tada, pa je i sam pregledan. Prvi put je dobio antibiotike, drugi put mu je doktor dao uput za laboratoriju i brzi test, a isto je uradila i koleginica prilikom njegovog trećeg javljanja, odnosno ponovila upute – rekao nam je dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja.

- To što je konstatovano da nije protokolisan u protokole pacijenata u službi za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja znači da se on nije javljao u našoj laboratoriji, jer, i da se dogodilo da nije bilo testova u jednom trenutku, u drugom bi ga bilo, a i sigurno bi uradio laboratoriju na osnovu bi koje lekar mogao mnogo toga da zaključi.

Kako smo saznali, Radošu je urađen PCR test tek po prijemu u čačansku bolnicu, a rezultati su stigli dan posle njegove smrti i pokazali su da je bio pozitivan. NJegov brat Stefan je prve siptome bolesti osetio dan nakon Radoševe sahrane, a otac par dana kasnije. Posle nekoliko dana su hospitalizovani, a Stefan je odmah zbog teške kliničke slike transportovan u Beograd, gde je, nažalost, preminuo. Otac braće Đokić – Z. Đ. i dalje se nalazi u čačanskoj bolnici, takođe oboleo od korona virusa, ali je stabilno i nije na respiratoru.

O svemu će, međutim, poslednju reč dati Ministasrtvo zdravlja. Šef odseka za zdravstvenu inspekciju u Čačku Zpran Ševarlić primio je izveštaj Komisije Doma zdravlja.

- Postupak je u toku i očekujemo zavrpetak. Zvaničnu informaciju o svemu će dati Ministarstvo zdravlja – kratko nam je rekao Ševarlić.

Prema našim saznanjima, Stefan je u u torak sahranjen na groblju u Tavniku, i to pored groba svoje majke A. Đ, koja je preminula pre pola godine i njegovog brata Radoša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)