SVETI ARHIJEREJSKI SABOR SPC: Vladika Jovan imenovan za arhiepiskopa kragujevačkog i mitropolita šumadijskog

V. Hadžić

22. 05. 2024. u 15:51

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je Njegovo preosveštenstvo episkopa šumadijskog gospodina Jovana za arhiepiskopa kragujevačkog i mitropolita šumadijskog.

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР СПЦ: Владика Јован именован за архиепископа крагујевачког и митрополита шумадијског

Foto : Eparhija šumadijska

Rođen je 1950. godine u selu Dobrača kod Arilja. Za episkopa šumadijskog izabran je 2002. Na idejama da monaštvo nije neka istorijska, slučajna i prolazna ustanova, već da je ono duboko iskustvo života Crkve i istinska zajednica koja se ostvaruje kroz Evharistiju i kroz načela podviga i poslušnosti, gospodin Jovan šumadijski proteklih godina unapređuje i obnavlja monaški život u svojoj eparhiji.

Osnovao je više novih manastira u koje su stupili novi monasi, monahinje, iskušenici i iskušenice, kao što su Brezovac, Ćelije kod Lazarevca, Preradovac, Petkovicu, Pinosavu, Manastirak, dok je u postojećim obnovio opštežiteljno uređenje saobraženo drevnoj monaškoj praksi – u manastiru Svetog Luke u Bošnjanu, Jošanici, Denkovcu, Sarincu, Divostinu. Istovremeno, izgradnja i obnova crkava i drugih parohijskih zdanja obavlja se u crkvenim opštinama Eparhije šumadijske.

Gospodin Jovan uživa veliki ugled među pravoslavnim vernicima i sugrađanima kao osoba koja gradi mostove između crkve i građana i svetovnih institucija.

Autor je više bogoslovsko-pastirskih radova, koji su objavljeni u štampanim i elektronskim crkvenim publikacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)