SRPSKI GENERAL ROĐEN I PREMINUO NA SRETENJE: Među junacima koji su potekli iz Paraćina je i znameniti vojskovođa Milojko Lešjanin

Зорана Рашић
Zorana Rašić

18. 02. 2024. u 18:01

OSIM Ilije Gojkovića, junački stradalog na Sretenje 1917. godine u Velikom ratu, opština Paraćin imala je još jednog junaka koji je preminuo na Sretenje.

СРПСКИ ГЕНЕРАЛ РОЂЕН И ПРЕМИНУО НА СРЕТЕЊЕ: Међу јунацима који су потекли из Параћина је и знаменити војсковођа Милојко Лешјанин

Foto: Izvor Vikipedija

General Milojko Lešjanin, učesnik srpsko-turskih ratova i Srpsko-bugarskog rata, dva puta je bio i vojni ministar i nagrađen je desetinama domaćih i stranih odlikovanja.

Rođen je 15. februara 1830. godine u selu Lešje kod Paraćina, a 66 godina kasnije - na isti datum - preminuo u Beogradu. Nakon što je u Paraćinu i Ćupriji završio osnovnu školu, četiri razreda gimnazije je okončao u Beogradu, da bi 1849. stupio u stajaću vojsku. Samo godinu dana kasnije upisao je novu Artiljerijsku školu, a a po završetku Vojne akademije znanja je usavršavao u Pruskoj.

Lešjanin je nekoliko godina kasnije postao profesor Vojne akademije, 1876. postao je  glavni komandant Timočke vojske učestvujući u Srpsko-turskih ratovima.

Milojko Lešjanin je dva puta bio i vojni ministar, a u penziju je otišao 1888. godine sa mesta načelnika Glavnog generalnog štaba vojske, na koje je u međuvremenu treći put bio postavljen.

Foto: Izvor Vikipedija

 

Ovaj znameniti vojskovođa iz paraćinskog sela Lešje  je bio nagrađivan sa više od deset ordena, domaćih i stranih. Najviši oficirski čin generala dobio je u martu 1878. godine, nakon što je  krajem decembra prethodne godine Turke vojno primorao da potpišu akt o predaji Niša.

 Jedna od najstarijih i važnih ulica u tom gradu zbog toga i nosi naziv generala Milojka Lešjanina, koji ima takođe ulicu i Paraćinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu