OCENJENO 167 UZORAKA: U Iđošu kod Kikinde održana manifestacija 24. „Dani vina“ (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

17. 02. 2024. u 17:49

Udruženje vinara i vinogradara „Šasla“ iz Iđoša kod Kikinde organizovala je danas završnicu ovogodišnih „Dana vina“, koji su održani 24. godinu uzastopno.

ОЦЕЊЕНО 167 УЗОРАКА: У Иђошу код Кикинде одржана манифестација 24. „Дани вина“ (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Manifestacija je takmičarskog karaktera, pa su enolozi procenili kvalitet 167 pristiglih uzoraka iz svih krajeva Vojvodine i proglasili najbolja pića. Kikinđanin Nenad Miladinski Kele je generalni i gradski pobednik, jer je njegovo crveno vino „granit 2“ dobilo najviše ocene. To i nije bilo preveliko iznenađenje, jer su vina iz podruma ovog vinara i do sada dobijala nagrade i na ovoj i na ostalim manifestacijama u Vojvodini.

- Vino „granit 2“ proizvedeno je od pet sorti grožđa iz mog vinograda, od frankovke, dve vrste kabernea, merloa i širaza. Dva meseca zrelo je u drvenim buradima. Ovo mu nije prva nagrada, jer je na takmičenju u Mužlji kod Zrenjanina u novmebru, takođe dobilo zlatnu medalju – otkrio je Miladinski, koji ima dvadesetk godina vinogradarsko-vinarskog staža.

Mesni pobednik je udruženje „Šasla“, koje je ime dobilo po staroj, zaboravljenost vrsti grožđa koje se nekada proizvodilo na padinama Iđoša. Danas u ovom selu ima tek oko deset hektara pod vinovom lozom, a u „Šasli“ je oko pedesetak vinogradara i vinara.

Najpoznatija vinarija iz Iđoša jeste onda porodice Stepanov, Jelene i Bogdana, čiji je vinograd danas osveštao sveštenik i time je označio novu vinsku godinu i za njih i ostale iđoške vinogradare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)